Selgub esimene Jaan Kaplinski nimelise stipendiumi laureaat

Raamatuportaal
Copy
Kirjanik Jaan Kaplinski oma suvekodus Mutikul.
Kirjanik Jaan Kaplinski oma suvekodus Mutikul. Foto: Rein Veidemann

Reedel, 26. mail kell 15.00 kuulutatakse Tallinna Keskraamatukogu suures saalis välja esimene Jaan Kaplinski nimelise stipendiumi laureaat. Samal üritusel esitletakse Kaplinski võrukeelsete ja Võrumaa-teemaliste tekstide kogumikku «Kultuurist väläh om hää olla».

Stipendiumi, mille suurus on kuni 2000 eurot, annab välja Jaan Kaplinski Selts. See on mõeldud toetama uurijaid, kes tegelevad Jaan Kaplinski loomingu ja mõttemaailma uurimisega, lõimides seda 21. sajandi aktuaalsete teemadega, nagu inimese ja looduse suhe, globaliseerumine, tehisintellekt, religioon jms. Stipendium toetab ka Kaplinski loomingu mõju uurimist teistes kultuurivaldkondades. Stipendiumi laureaati tutvustab reedel stipendiumikomisjoni esimees Joosep Susi.

«Stipendiumile võivad kandideerida väga erinevate uurimissuundade esindajad ja seekordsed kandidaadid peegeldasid seda mitmemõõtmelisust, mida Jaani looming endas kätkeb. Usun, et jõudsime sel aastal esimest korda välja antava stipendiumi osas otsuseni, mis toetab kõige paremini Jaanile oluliste teemade edasist uurimist,» iseloomustas stipendiumikomisjoni tööd Jaan Kaplinski Seltsi esimees ja Jaani poeg Lemmit Kaplinski.

Jaan Kaplinski stipendiumi rahastavad pärijad ja ettevõtja Mart Erik. Stipendiumi antakse välja ühel korral aastas ja järgmine stipendiumikonkurss kuulutatakse välja 2023. aasta septembris. Kandideerimise eelduseks on bakalaureusekraadi olemasolu.

Stipendiumi üleandmisele järgneb raamatu «Kultuurist väläh om hää olla» esitlus. See kogumik, mille on koostanud Õnne Kepi ja välja andnud Võru Instituut, sisaldab Kaplinski võrukeelseid ja Võrumaa-teemalisi kirjatöid. Kaplinski loomingust, keelefilosoofiast ning väikekeelte ja -kultuuride saatusest üleilmastumise taustal räägivad kirjanik ja Jaani abikaasa Tiia Toomet ning raamatu projektijuht ja järelsõna autor Tiia Allas. Kaplinski võrukeelseid tekste esitab lauluvormis võru luuletaja Jan Rahman.

Enne üritust, kell 14.00, toimub samas kohas Jaan Kaplinski Seltsi liikmete üldkoosolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles