Rein Raud tänavusest romaanivõistlusest: tunnen puudust korralikust loojutustamise oskusest

BNS
Copy
Rein Raud
Rein Raud Foto: Raul Mee

Kirjanike liidu romaanivõistlusele laekus 62 käsikirja ja võitjad kuulutatakse välja 16 juunil.

Viiendat korda toimuv romaanivõistlus viiakse läbi Eesti erakapitali toel. Võistluse suurtoetajad on Liviko, Ellex Raidla ja Rahva Raamat. Kirjastus Emakeele Sihtasutus ja Eesti Keele Instituut annavad välja ühise keele- ja stiiliauhinna.

Eripreemiad annavad välja Tallinna linnavalitsus, Margus Karu SA ja Postimees Kirjastus. Lisaks auhinnatöödele valib žürii välja ühe käsikirja, mille tõlkekulud inglise keelde kannab Ellex ja Raidla eesmärgiga tõhustada eesti kirjanduse rahvusvahelist tuntust.

Romaanivõistlusele esitatud käsikirju hindab žürii koosseisus Rein Raud, Heidi Aadma, Reeli Reinaus, Karl-Martin Sinijärv, Igor Kotjuh ja Tiit Aleksejev. Žürii loeb ja hindab käsikirju anonüümselt, teadmata, kas käsikirja autori pseudonüümi taga on kirjanikuteed alustav või juba tuntud kirjanik.

«Romaanivõistlusele laekunud käsikirjade spekter on äärmiselt lai nii žanri, kirjutamislaadi kui keskete teemade poolest, ajaloolistest fantaasiatest kaugetesse maailmadesse paigutatud lugudeni, aga mõistagi pole puudu ka tänapäeva Eesti elu käsitlused. Positiivsema mulje jätnud tekstid paistavad silma nauditava stiili, korraliku sõnavara ja usutava olustikuga — küll aga tunnen seni veel puudust korralikust loojutustamise oskusest, sageli järgnevad täpselt tabatud pildid üksteisele ilma, et nende vahele tekiks tervikut ühendav sisuline seos. Aga kuna üsna mitu käsikirja seisavad mul veel ees, võib ka olla, et see õige lugu on lihtsalt veel lugemata,» ütles žürii esimees Rein Raud.

Romaanivõistlusele oodati eestikeelseid ja varem avaldamata pikema proosa käsikirju mahuga vähemalt 200 000 tähemärki tühikuteta. Kirjanike liidu romaanivõistlus kutsuti taas ellu 2014. aastal Eesti erakapitali toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles