Jaan Kaplinski nimelise stipendiumi pälvis Kristel Algvere

Raamatuportaal
Copy
Lemmit Kaplinski, Kristel Algvere, Tiia Toomet, Joosep Susi.
Lemmit Kaplinski, Kristel Algvere, Tiia Toomet, Joosep Susi. Foto: Jaan Kaplinski Selts

Täna kuulutati Tallinna Keskraamatukogus toimunud üritusel välja esimene Jaan Kaplinski nimelise stipendiumi laureaat, kelleks on kirjanik ja TÜ keeleteaduse nooremteadur-doktorant Kristel Algvere.

Stipendiumile esitati taotlusi väga erinevatest uurimissuundadest. Stipendiaadiks valitud Algvere uurimisteemaks on eestlaste ebakindlus oma emakeeles, mis oli ka Kaplinski jaoks väga südamelähedane teema. «See teema mitte ainult ei külgne Jaan Kaplinski ideedega, vaid tegeleb otseselt ühe Kaplinski loomingus pidevalt kõlava küsimusega. Arvestades, et viimasel ajal kõneldakse üha enam tekstikesksest keeleõpetusest, on uurimus iseäranis aktuaalne ka emakeeleõpetuse kontekstis,» kommenteerib laureaadi valikut stipendiumikomisjoni esimees Joosep Susi.

Stipendiumi, mille suurus on kuni 2000 eurot, annab välja Jaan Kaplinski Selts. See on mõeldud toetama uurijaid, kes tegelevad Jaan Kaplinski loomingu ja mõttemaailma uurimisega, lõimides seda 21. sajandi aktuaalsete teemadega, nagu inimese ja looduse suhe, globaliseerumine, tehisintellekt, religioon jms. Stipendium toetab ka Kaplinski loomingu mõju uurimist teistes kultuurivaldkondades.

Järgmine stipendiumikonkurss avatakse septembris, mille laureaat kuulutatakse välja 2024. aasta jaanuaris toimuval Jaan Kaplinski päeval. Jaan Kaplinski päeva konverentsil astub ettekandega üles ka seekordne laureaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles