Kirjanike Liit tähistab Juhan Viidingu 75. sünniaastapäeva

Raamatuportaal
Copy
Jüri Üdi alias Juhan Viiding.
Jüri Üdi alias Juhan Viiding. Foto: Tõnu Tormis

1. juunil 2023 oleks 75-aastaseks saanud legendaarne eesti luuletaja, näitleja ja kultuuritegelane Juhan Viiding (1948–1995). 

Juhan Viiding debüteeris Jüri Üdi nime all kirjutatud luuletustega 1971. aastal ühiskogus «Närvitrükk». Hiljem loobus ta varjunimest ja alates luulekogust «Ma olin Jüri Üdi» (1978) avaldas luuletusi Juhan Viidingu nime all. Kokku avaldas ta oma eluajal 8 luulekogu.

Juhan Viiding oli silmapaistev poeet, kelle looming oli omas ajas pöördeline ning on mõjutanud terve põlvkonna luulevormi ja elutunnetust. Juhan Viiding kuulub kindlalt eesti kirjanduse klassikute hulka, tema luuletused on üldrahvalikult tuntud, saanud märkamatult osaks meie igapäevaelust ning kõlavad samas väga tänapäevaselt.

«Üdi luules ei kajastu üksnes 1970. aastate ühiskondlik paratamatus, vaid see suudab fikseerida ka 21. sajandi kolmanda kümnendi alguse sotsiaal-poliitilise situatsiooni, olla selle suhtes kriitiline, tabada ühiskondlikke meeleolusid ja valupunkte, pakkuda välja alternatiivse moraalimustri, olla nüüdisaja (s.t tuleviku) südametunnistus,» on öelnud  kirjandusteadlane Joosep Susi.

Eesti Kirjanike Liit tähistab Juhan Viidingu 75. sünniaastapäeva 1. juunil 2023 musta laega saalis toimuva mälestusõhtuga, kus kõlab Juhan Viidingu looming nii tema enda kui ka ta kolleegide ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli üliõpilaste ning Vanalinna Hariduskolleegiumi teatrikooli õpilaste esituses. Sissepääs kutsete alusel.

Mälestusõhtul esitletakse ka Jüri Üdi ja Juhan Viidingu «Kogutud luuletuste» täiendatud uustrükki (koostanud Hasso Krull, järelsõnad Hasso Krull ja Joosep Susi; kirjastus Tuum, 2023) ja uut väljaannet viie plaadiga kogumikust «Juhan Viiding» (ARM Music, 2004; Vaiguviiul, 2023).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles