Kalver Tamm uuest õudusfilmiraamatust: lugeja peaks olema valmis hirmule näkku naerma

Raamatuportaal
Copy
Kalver tamm.
Kalver tamm. Foto: Eerik Maalmann

Kirjastus Lummur andis välja Kalver Tamme raamatu «Karta pole vaja» – eesti esimese žanrikinole keskenduva artiklikogumiku.

Raamat koondab oma kaante vahele Kalver Tamme poolt kirjutatud ja eri aegadel ulmeajakirjas Reaktor ilmunud tekstid žanrifilmidega erineval moel seotud inimestest. David Cronenberg, Paul Verhoeven, Jamie Lee Curtis, Dan O'Bannon, Jean-Pierre Jaunet ja paljud teised. Autori sõnul on tema raamatu ideaalseks lugejaks inimene, kes viitsib tekstiga kaasa mõelda, tunneb uudishimu ning avastamisrõõmu. «Ta peaks olema valmis selleks, et kõik mida ekraanilt näha saab, ei pruugi olla roosamannavahune. Võib-olla isegi hirmutav. Lugeja peaks aga olema valmis sellele hirmule näkku naerma,» ütleb  Kalver Tamm.

Kalver Tamm, «Karta pole vaja».
Kalver Tamm, «Karta pole vaja». Foto: Raamat

Autor näeb oma raamatut ühtlasi ka omamoodi sisseviskajana. «See raamat tundub eemalt vaadates võib-olla natuke pelutava välimusega lossi ees seisva elegantse härrasmehena, kes su rõõmsa naeratusega lossi ümbritsevasse labürinti suunab ja teele juhised kaasa annab. Ja kui sa siis sellest labürindist välja jõuad, avastad sa, et see on üks igavesti äge loss, lugematute arvu uhkete tubadega ja salasoppidega, uudistamist mitmeks eluajaks.»

«Kalver Tamme tekstid on just sellised lihtsad ja mõnusad, et sütitada uut .filmiarmastust ja huvi uurida seninägematut. Need on kergelt haaratavad täiesti algajale ning samas nauditavad ka vilunud filmigurmaanile. Raamat on eestikeelsele filmikirjandusele väga väärikas lisandus: erinevaid filmitegijaid ja just žanrifilmitegijaid tutvustav raamat,» sõnab Elektriteatri eestvedaja Andres Kauts.

Kalver Tamm on filmisõber, kelle esimesed teadlikud kokkupuuted filmikunstiga toimusid Elva kinos Heli ja kes jõudis filmidest kirjutamiseni läbi blogipidamise. Aja jooksul kasvasid sellest niisama enda lõbuks kirjutamisest välja ka tekstid, mis on erinevates meediaväljaannetes jõudnud laiema avalikkuse ette. Tamme filmikirjutisi on avaldanud La Strada, Sirp, Müürileht ja Tartu Postimees.

Kalver Tamm on aastast 2009 Haapsalu Õudus ja Fantaasiafilmide festivali püsikülaline, mitmel korral ka filmidele sissejuhatusi teinud ja festivali parimat ulmefilmi valiva žürii liige. Kalver Tamm on lisaks Tartu Elektriteatri fänn, nende tegemistes ka vabatahtlikuna panustanud ja mitut puhku lavastajatega nende uute žanrifilmide linastuste eel ja järel vestlusvooru läbi viinud, eriprogrammi «Õõvarõõm» kuraator

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles