LUGEMISSOOVITUS ⟩ Kuidas sääskedest hoiduda?

Raamatuportaal
Copy
Sääsk.
Sääsk. Foto: Elmo Riig

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Urmas Tartese «Sääseraamatut».

Sääsed on üks paras nuhtlus. Samas – kes meist poleks? Kellelegi kuidagi ikkagi. Kes on Sinu nuhtlus? Heida pilk tema hingeellu ja äkki muutub maailm paremaks. Vähemasti Sinu jaoks. Urmas Tartes laseb näha sääskede hingeelu ja paljut muud va sutsikutega seonduvat ning tuleb tunnistada, et teadmiste lisandudes kahaneb tüütamus, väheneb närvlikkus, las nad kuradid siis surisevad nagu pisikesed prantslased mopeedidel. Kui prantslased liikleksid õhus, oleksid nad sääsed. Kui eestlased saaksivad valida, siis oleksid nad ilmselt vihmaussid ja toimetaksivad kõrvaliste pilkude eest varjus. No nii igaks juhuks. Kunagi me ehitame endale metroo.

Urmas Tartes, «Sääseraamat».
Urmas Tartes, «Sääseraamat». Foto: Raamat

Tartese raamat sobib suvehakulugemiseks ideaalselt. Kes meist oleks sääse kui säherduse peale nii väga mõelnud? Tartes on. Kirjutab pikalt ja põhjalikult. Loomulikult teab sääseteadlane teemas enam ja veelgi, ent harilikule inimesele saab siit piisava koguse sääsetarkust sisse naksatud. Nagu vaktsiin. Vanarahvas, kes vahel nii tark ei olnudki, rääkis ikka, et uss nõelab ja sääsk hammustab – tegelikkus kipub teisipidi ja pealegi on see nõelaja uss meil pigem madu, me armas ja ainuke. Ja sääse nõelutsemine kätkeb eneses hambumuslikke nüansse. Ei ole see eluke nii lihtne ühti, kui arvata tahaks.

Sula lust ja õnnekamm. Eluaeg olen sääski vihanud ja nüüd loen neist täie rõõmuga. Äkki lähebki pahastus pealt? Sel aastal olen kohanud vaid üht sääske. Peletasin ta dalai-laamalikult eemale ning rohkem ta mulle ei pinisenud. Tollegipoolest eelistan eeldatavasti sääserohketest paikadest eemale hoida või külastada neid pigem sügishooajal, mil kuriloomad oma trikkidega ühel pool. Aga kes kuivas kandis tiiki ehitab, arvestagu naabrite kestva vihakõnega – sääsk leiab iga lombi üles, olgu see või kuldseks võõbatud traktorirehvi sisse ehitet.

Ah jah – Urmas Tartes pälvis umbes täpselt «Sääseraamatu» ilmumise aegu ehk mõne nädala eest Eesti looduseinimeste ägedaima auhinna, Eerik Kumari preemia. Vaat, mida kõike sääsed inimesega teha võivad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles