«Lahkus on keel, mida kurdid kuulevad ja pimedad näevad»

Signe Heiberg
, Rahvusraamatukogu avalike suhete ekspert
Copy
Houston Kraft.
Houston Kraft. Foto: Erakogu

Houston Krafti «Sügav headus» on reflektiivne teos, mida e-raamatuna saab MIRKO äpist laenutada seadmesse tasuta ning mille lihtsatest päriselu lugudest leiab vastuseid, miks me head soovides ja tehes võime end läbikukkununa tunda.

Ääretult meeldiv, et digirevolutsioon on jõudnud kanda kinnitada ka kirjastamisel ning digiriiulitele jõuab üha rohkem raamatute e-formaate. Nüüd kui Eesti on saanud e-väljaannete laenutuse MIRKO, tunnen, et pidu ja pillerkaar minu pisikeses lugemisoaasis keset üüratut kirjandusvälja saab julgemalt hoogu juurde.

Kui laenutan, otsin teoseid rohkem tarbe- ja teaduskirjandusest. MIRKOst saan oma seadmesse tasuta ja kiiresti väärt tekste, mida uurida spontaanselt tekkinud vabadel minutitel või ka planeeritud ajal. Raamatu lugemise võimalus mistahes hetkel tundub paeluv. Saan muuta põnevamaks kasvõi kartulite praadimise. Pole sugugi keeruline hoida ühes käes telefoni, kus avatud äpp ja teises puulabidat. Paberraamatut pliidi kõrvale võtta ei raatsiks, sest kuidas ma rasvapritsmeid sealt ära saaks, kui peaks mõni vastuoksa mu tahtele ikkagi raamatut tabama.

Houston Kraft, «Sügav headus».
Houston Kraft, «Sügav headus». Foto: Raamat

Viimati laenutasin teose, mis käsitles teekonda sügava headuseni. Väikeste lugemisampsudena bussis, rongis ja lõunapausidel sain teha kaasa Houston Krafti aastaid kestnud rännaku inimhinge, et mõista, miks on headusest lihtsam rääkida kui seda päriselt olla. Autori pikkade aastate vältel kirjutatud raamat «Sügav headus» on võrdlemisi aus vaade headuse keerukusse. Tuleb välja, et olles sütitav kõneleja rohkearvulise publiku ees, on Kraft läbi elanud raske lahkuminemise oma eluarmastusest, milles oma osa (ja mitte väike) oli sellel, et sõnu praktikasse viia pole sugugi lihtne. Inimene jätab vaatamata headele kavatsustele palju tegemata, kui ta tunneb end ebakindlalt või teda kimbutab ebamugavus.

Lahkus ei tule iseenesest

Olles realist, siis tõepoolest on võimalik küsida, kui palju leidub neid inimesi, kes õpilasena astuvad kiusatava eest välja või on valmis täiskasvanuna kellegi suunal sihitud töökiusus hoogu pidurdama. Tahe hoo pidurdamiseks on ju sageli olemas, sisemine õiglusmeel suisa nõuab seda. Samas kaitsvat väljaastumist ei pruugita teha. Põhjus, miks jääb (hea)tegu tegemata, võib seisneda oskuste puudumistes ja ebakindluses. Nii dissonantne kui see ka pole, väldib inimene olukordi, mis tekitavad ebamugavust.

Kuna inimene tegutseb suures osas harjumuste pealt, mida mõjutavad mõttemustrid, mis saavad alguse hoiakutest, oleks kiusu vähendamise valemi lahendamine mõnes mõttes lihtne. Muuta tuleb hoiakuid ja kius hukka mõista. Autor aga ei ole sinisilmne ning kaevub inimese sügavamatesse kihtidesse. Houston Krafti haarav arutluskäik, emotsioonide reguleerimise teema suurepärane tundmine ja palju kogemusi annavad reflekteerivaid vastuseid, miks pole suudetud kiusu veel välja juurida. Vastuseid pakub autor ka küsimusele, miks igapäevaelus tunneme end head tehes läbikukkununa ja kuidas toimime, kus jääme ilma tõelisest lahkusest ning mida tähendab «tõeline».

Mark Twain on öelnud, et «lahkus on keel, mida kurdid kuulevad ja pimedad näevad». Twaini elegantne sõnastus tabab lahkuse mõtte tuuma, aga millise eneseväljenduse või tegevusega saab teist inimest lahkust kogema panna maailmas, kus aega napib praktiliselt isegi lõunatamiseks. Väga paljudel inimestel pole võimalik ka oma elementaarseid unetunde kätte saada.

Kokkuvõttes avab autor sooja südamega valusaid igapäevaseid olukordi ja valgustab välja inimeses selle poole, mis on vastuoluline. Enamik meie igapäevaseid tundeid ei soosi lahkust, sest inimesed peavad keskenduma tulemuslikule tegutsemisele ja ellujäämisele ning kõik see nõuab eneseteadvust. Igavikuline küsimus, mis on headus, saab ka justkui vastuse, aga mitte täielikult, sest ajateljel või aegruumis liikudes võib kõik muutuda. Siiski lubab raamatu tutvustus, et «Sügav headus» ühendab päriselu lood tegudega, mis võivad tõepoolest muuta sinu enda, teiste ja kogu maailma elu.

Eks see ongi osa raamatute ärandamatust võlust, kui kaante vahele köidetud maailm võib avada midagi sinus endas, millest sul pole aimugi olnud. Kuigi headus inimese sees on see, mille olemasolust me teame, jääb üles küsimus, kuidas keerulistes olukordades sel lasta välja paista nii, et see teisteni jõuaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles