LUGEMISSOOVITUSED Mari Ojasaar Parve soovitab raamatuid, mis jätavad erilise tunde hinge

Mari Ojasaar Parve. Foto: Apollo
Raamatuportaal
Copy

Mari Ojasaar Parve on andekas kunstnik, viie lasteraamatu autor ning tuntud KUMA brändi looja, kes elab koos abikaasa ja lastega Hiiumaal. Just sealsest kaunist metsikust loodusest, maa ja mere piiril elades, ammutab Mari hetkel enim inspiratsiooni ka oma loomingu jaoks.

«Loodus laste moodi» raamatusarja esimene osa, mille Mari ühes vanima poja Aaron Troyga koostas, võitis lasteraamatute kategoorias Apollo 2021. aasta parimate raamatute hääletusel esikoha. Sama suurteks hittideks osutusid laste seas ka sarja teine ja kolmas osa.

Apollo uuris Marilt, milliseid raamatuid ta ise on hiljuti lugenud ning mis teosed on jätnud ta hinge veidi erilisema tunde kui teised.

***

Mari Ojasaar Parve, «Loodus laste moodi» 3. osa.
Mari Ojasaar Parve, «Loodus laste moodi» 3. osa. Foto: Raamat

Olles kolme väikese lapse ema, siis minu igapäevane raamatute «tarbimine» on seotud kindlasti lasteraamatutega. Neid püüame lugeda igal õhtul. Olgugi, et 9-aastane Aaron neelab raamatuid juba paari päeva kaupa ja suure huviga ning 5-aastane Thor veerib lugeda esimesi lugemisraamatuid, siis endiselt naudivad lapsed seda ühist aega, mil saab sukelduda raamatute maailma. Ka väike 1-aastane Luna kuulab siis mängeldes põnevaid muinasjutte ning lugusid elust enesest.

Minu soovituseks on kindlasti raamatud lastele, mis on seotud loodusega. Kui juba varajases eas õppida armastama loodust, siis see arendab lastes empaatia teket. Koos sellega ka endast väiksemate hoidmist, mida just loomakeste, lindude ja putukatega on ju vahva praktiseerida. Minul valmis just uus lasteraamat «Loodus laste moodi» 3. osa, milles on põnevaid fakte looduse kohta. Näiteks saavad lapsed teada, millisel loomal on 6 sõrme, kellel on selline keel, mis ulatub tema kõrva ning näiteks ka seda, millisel linnul on sinised jalad. Lisaks on selles raamatus üle 1000 erineva lapse ning täiskasvanu joonistusi loomadest. See on üks tõeliselt ainulaadne teos, mis paneb lapsed märkama, kui vahvalt ja omamoodi me kunsti loome. Seni on olnud sari «Loodus laste moodi» laste jaoks väga armastatud ja oodatud.

Mauri Dorbek, «Ma tahan, ma suudan, ma võin».
Mauri Dorbek, «Ma tahan, ma suudan, ma võin». Foto: Raamat

Veel üks minu hingele väga oluline teos on «Ma tahan. Ma suudan. Ma võin» - lugu elust, olgugi et läbi surma kogemuse. Soovitan seda raamatut tegelikult kõigile, kes soovivad rohkem elus kohal ja hetkes olla. See raamat paneb kindlasti rohkem märkama igapäevaseid rõõme ja olema väga tänulik. Mauri Dorbek autorina ei ole kirjanik, aga see, millise kergusega tema kirjutatud teos end lahti rullib, on haarav.

Ma usun, et mu enda üks lemmikumaid raamatuid, mille loonud olen ja mida soovitan nii lastele kui täiskasvanutele, on «Pühapaigad looduses». Raamat sobib sulle, kui soovid looduses käia ja märgata kohti, mis on meie esivanemate jaoks olnud pühad. See raamat sobib hästi ka siis, kui soovid, et su laps oskaks allikal olla rahulik ja käituda viisil, mis seda kohta austaks. Joonistasin selle teose jaoks muinasjutulised pildid, et lastes tekiks võlumaailma pilt ja suur soov ka päriselt loodusesse neid paiku otsima minna.

Aasta kokaraamat 2022, «Metsapoole maitsed - taimed ja toit».
Aasta kokaraamat 2022, «Metsapoole maitsed - taimed ja toit». Foto: Raamat

«Metsapoole maitsed» on super hübriid koka- ja loodusraamatust. Selle abil on mõnus avastada uusi taimi, mida tohib toidu sisse panna. Milline super viis veelgi enam suve nautida ja märgata taimede ilu ja võlu. Raamat, mida ampsan iga natukese aja tagant uuesti, et siis katsetada põnevaid retsepte ja õpetada ka oma lastele, mida süüa tohib. Just tutvustasin 1-aastasele Lunale merihumurit ja sõime seda mõnuga, kui mere ääres käies janutas, kuid vett kaasas ei olnud.

Kes aga soovib suvel kuidagi lõdvestuda raamatukaante vahel, siis just ilmus poeesiateos, «Kuu luul», autorilt Elina Naan. Taaskord selline lugemine, mida aeg-ajalt kätte võtta ja selle abil justkui tantsida lehekülgede vahel ning lasta sel peas toimetada. Mulle meeldib, kuidas elupoeesia hakkab ka endal nii looma.

Kes soovib suvega oma elule uue ja vägeva suuna anda, siis Maria Baydari «Enesekasutusjuhend- avasta oma superpotentsiaal» annab juhiseid, kuidas kujundada unistuste elu, parandada enesetunnet ja leida oma unikaalne potentsiaal.

Mari Ojasaar Parve lugemissoovitused.
Mari Ojasaar Parve lugemissoovitused. Foto: Apollo

Lugemissoovituste nimekiri:

  1. Elina Naan «Kuu luul»
  2. Hele-Mai Alamaa, Maret Allikas, Margit Välja «Metsapoole maitsed»
  3. Mari Ojasaar «Pühapaigad looduses»
  4. Mauri Dorbek «Ma tahan Ma suudan Ma võin»
  5. Maria Baydar «Enesekasutusjuhend- avasta oma superpotentsiaal»
  6. Mari Ojasaar, Aaron Troy ja Thor Ragnar Parve «Loodus laste moodi» 3 osa
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles