Maria Baydar: enese ehe teadvustamine on esimene samm, et alustada kestva ja sügava muutusega

Raamatuportaal
Copy
Maria Baydar.
Maria Baydar. Foto: Marleen Jürgens

Maria Baydar selgitab raamatu «Enesekasutusjuhend» esimeses peatükis, et enese ehe teadvustamine aitab läbi elu püsida kontaktis iseendaga. «Ükskõik, millise väljakutse ees seisad, kõigepealt on vaja olukorda teadvustada. Aru saada, mis tegelikult sinu sees ja elus toimub, sest siis saad midagi ette võtta,» põhjendab ta.

Teadvustamine on muutuste esimene samm

Maria märgib, et teadvustamine on esimene samm, et alustada kestva ja sügava muutusega, mille käigus saad ümber teha kõik kahjustavad harjumused ja piiravad uskumused. Enne, kui on võimalik üldse mingit muutust teha, on vaja selgust.

«Kui sa lood selguse, tulevad vastused ja lahendused iseenesest,» usub ta. «Selguse loomine ja teadvustamine on oskused, mis aitavad sul terve elu püsida suurepärases kontaktis iseendaga ja hoida kurssi oma unistuste elu suunas.»

Kui selgust ei ole, ei tea sa päriselt, mis on need teemad ja takistused, millega oleks üldse vaja tegeleda.

Kuidas alustada teadvustamisega?

Maria soovitab kõiki praktikaid teha kirjalikult, sest siis saab toimuda päris teadvustamine. Kui lihtsalt oma peas mõtiskled, läheb see mõte sama kiiresti kui tuli.

  • Kirjuta 7 päeva vältel üles kõik, mis toimub su sees – emotsioonid, mõtted.

  • Hoia kirjutamisvõimalus alati enda lähedal Kui midagi ärritavat juhtub, pane kirja. Kui midagi positiivset juhtub, pane kirja.

  • Seitsme päeva lõpus vaata kõigele sellele peale ja tee kokkuvõte, mis on need tunded, harjumused, mustrid ja mõtted, mis sinus on. Saad selle põhjal väga hea kokkuvõtte, millega on vaja tööd teha ja kus tuleb teha päris muutust.

See harjutus ei pea olema ühekordne. Maria soovitab seda harjutust teha uuesti mõnes uues eluetapis või kui seisad silmitsi uue väljakutsega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles