Merit Raju: Ingvar Villido uus raamat on inimeseks olemise õpetuse üks põhiline tahk

Raamatuportaal
Copy
Foto: Nele Suurna

Kirjanik ja festivalide korraldaja Merit Raju juhtis vestlust Ingvar Villido uue raamatu «Teadvuse praktiline kasutamine» esitlusel. Ta ütleb, et talle meeldivad Villido õpetuste juures praktiline lähenemine, täpsed kirjeldused ja hämmastavalt lihtsad võtmeküsimused, mis lasevad iseenda toimimist ja selle vigu avastada.

«Mind paelub, kuidas ta läheb peensusteni. Nagu näiteks - mis osa minust mõtleb sellest, et ma olen või kuidas ma täpselt emotsiooni alla surun,» selgitab ta ja lisab, et Villido õpetus - ehk emotsioonide vabastamine on sama lihtne ja kiire nagu emotsiooni allasurumine, aga teisesuunaline ja toob kaasa hoopis rahuldust pakkuvama elu ja suhted.

Villido olnud suureks eeskujuks

«Olen Ingvar Villidost teadlik olnud üle kümne aasta. Paljud mu sõbrad olid läbinud tema koolitusi ja ta oli ning on mulle siiani suureks eeskujuks. Kui mu laps oli piisavalt suur, siis võtsin koolituse samuti täies mahus ette. See oli umbes üheksa aastat tagasi. Paljud tehnikad saadavad mind igapäevaelus siiani ja Villido uut raamatut lugedes märkasin, et olen mitu nippi ka aastatega unustanud. võtsin need nüüd uuesti kasutusele,» meenutab Raju.

Raju tõdeb, et mitte kõigi inimeste suured visioonid ei lähe täide. Ta peab imetlusväärseks, et Villido on oma kogukonnaga loonud looduskauni ja hingestatud elu-, loome- ja õpetamise keskkonna Lilleoru. «Tema õpetuste eesmärk ongi täispotentsiaaliga elamine ja ta on ise ka selles osas suurepärane eeskuju,» lisab Raju.

«Mulle meeldivad tema õpetuste juures praktiline lähenemine, täpsed kirjeldused ja hämmastavalt lihtsad võtmeküsimused, mis lasevad mul endal iseenda toimimist ja selle vigu avastada. Mind paelub, kuidas ta läheb peensusteni. Nagu näiteks - mis osa minust mõtleb sellest, et ma olen või kuidas ma täpselt emotsiooni alla surun,» selgitab naine. Villido õpetus - ehk emotsioonide vabastamine, on sama lihtne ja kiire nagu emotsiooni allasurumine, aga teisesuunaline ja toob kaasa hoopis rahuldust pakkuvama elu ja suhted.

Rohkem tasakaalu ja rahulolu igapäevaellu

Raamat «Teadvuse praktiline kasutamine» on kasulik lugemine igale täiskasvanule. «Justkui inimeseks olemise õpetuse üks põhiline tahk. Üks tõhus viis lisaks, kuidas igapäevaellu tasakaalu ja rahulolu tuua,» lisab Merit.

Raju ütleb, et raamatust tuleb selgelt välja, mis on teadvus ja selle praktiline kasutamine. Miks see võiks olla vajalik, elumuutev või elupäästev ja kuidas seda täpselt teha. Lisaks on maandatud kõik skeptikute kahtlused neile ennetavalt vastates. «Insenerlikult täpne. Tänu tõlkele ja teksti mitmekordselt läbitöötamisele selge, lihtne ja aeg-ajalt teravmeelsete metafooridega, nagu näiteks «vannipardi uputamine»,» ütleb naine kokkuvõtteks.

Raamat on abiks mitmetele elulistele probleemidele

Raamatus kirjeldatud tehnikad aitavad leevendada suhte-, tervise-, une- või meeleoluprobleeme. Lisaks ka ülemuretsemist, ülemõtlemist, ületarbimist, ülesöömist või ülereageerimist. Tehnikad mitte ainult ei aita probleemide korral, vaid aitavad leida elule sisukama sisu, kui emotsioonidest lähtumine.

«Mind kõnetab Villido mõte, et emotsioonid on inimese suurim sõltuvus. Sellele sõltuvusele on üles ehitatud paraku ka meie ühiskond. Emotsioonide ratast aeglustades või selle rolli vähendades saab oma elu ise kujundama hakata,» ütleb Raju.

Tasakaalus elu saladus

Küsimusele, et mis on tasakaalus elu saladuseks, vastab Raju, et saladus tuleks igaühel endal avastada ja erinevates eluetappidest võib see ka muutuda. «Minu jaoks on praegu tasakaalus elu saladuse komponentideks - rahulik elurütm, oskus iseendale aega võtta, rõõmupakkuvad suhted, looming, kvaliteetne uni, ehe eneseväljendusoskus ja -julgus. Aga ka arusaam, kust kuhu ja kuidas liigun endale olulistes eluvaldkondades. Enda sisetunde või südame hääle jälgimine ja selle põhjal tegutsemine,» ütleb Raju lõpetuseks ja toob välja, et teda valdavad tänutunne usalduse eest ning austus vestluse juhtimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles