Lihtne harjutus, mis aitab ärevust maandada

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Maria Baydar selgitab raamatu «Enesekasutusjuhend» teises peatükis, mis on ärevus ja kuidas sellega toime tulla.

Ärevus on normaalne tunne, aga kontrolli alt väljudes võib see muuta elu piinarikkaks

Maria sõnul on ärevus tegelikult normaalne tunne, mis on kõigi elus ja on mõneti vajalik . See käivitab meid, aidates avada õigel hetkel suurema ja parema sooritusvõime. Aga kui ärevus väljub kontrolli alt, võib see muuta inimese igapäevaelu üsna piinarikkaks.

Kontrolli alt väljunud ärevus on tema sõnul äratuskell keha poolt, et inimene on enda eest hoolitsemise unarusse jätnud. Kontrolli alt väljunud ärevus võib aga muutuda kahjustavaks.

«Kui inimene on pikka aega olnud pingeseisundis ja surunud alla oma tõde, siis hakkab keha ja alateadvus end iseenda eest kaitsma, kus iga väiksem asi muutub ülepingeks,» kirjutab Maria oma raamatus.

Selle äratuskellaga sunnib keha inimest puhkama. Enda eest hoolitsema, endale olemas olema. Nii vajab inimene restarti, puhkust, endaga kontakti taastamist, oma keskme leidmist ja tugevdamist.

«Ärevushäiretest välja tulemine võtab aega ja tuleb olla endaga leebe,» sõnab Maria.

Sageli tabab ärevus uutes olukordades

Maria toob välja, et kuigi ärevus on ärevus, on selle kogejal oma lugu ja läbielamised, mis teevad ärevuse iga inimese puhul väga omanäoliseks ning kannatanule tundub, et see kõik juhtub just ainult temaga. «Ilmselt ei ole ka see lohutav, kui öelda, et seda kogevad paljud ning vahel isegi nii, et nad sellest ise teadlikud polegi,» nendib ta.

Sageli tabab ärevus meid uutes olukordades, kus kohtume tundmatusega ja seostame sellega alateadlikult ohtu. Tundmatus tekitab vajaduse olla üliteadlik kõigest, mis toimub, olla väga valvas ja valmis vajadusel ohule reageerima.

Kuidas ärevust maandada?

Maria soovitab, et suurepärane ärevuse maandaja on selle teadvustamine ja mõõtmine. Sa ei saa muuta midagi, mida sa ei mõõda. Selleks, et oma ärevust paremini mõista ja hiljem seda tasakaalustada, on vaja hakata oma ärevust teadvustama.

Selleks tuleb iga päev oma ärevust teadlikult mõõta 1–10 palli skaalal. «Pane endale meeldetuletuseks iga 2 tunni tagant küsida endalt: milline on minu ärevuse tase praegu skaalal 1–10?» juhendab ta.

  • 1 - Väga rahulik, hea, mõnus seisund. Võibolla 1% taustal madal ärevusfoon.

  • 10 - Väga kõrge, kontrolli alt täiesti väljas ärevus.

Kui oled oma ärevuse taset hinnanud, ükskõik millisele numbrile, siis püüa leida sellele ka selgitus või seos mingi olukorra/sündmusega, miks sinu ärevus on hetkel näiteks number 4 või 5 või 6. Mis seda ajendas? Kuidas sa ennast praegu tunned? Kuidas saaksid oma ärevuse taset vähendada? Mida sinu keha selleks vajab? Mida sinu vaim selleks vajab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles