3-aastane superlugeja õppis lugema tänu mobiilimängule

Raamatuportaal
Copy
Lethukuthula Bhengu loeb raamatut.
Lethukuthula Bhengu loeb raamatut. Foto: EMMANUEL CROSET

Kolmeaastaselt loeb üks Lõuna-Aafrika põnn paremini kui 80 protsenti riigi koolilastest, kes on temast rohkem kui kolm korda vanemad. Seetõttu on väikesel Lethukuthula Bhengul TikTokis ligi miljon jälgijat.

Hiljuti võitis kolmeaastane Lethukuthula Bhengul Nickelodeoni Kids' Choice suunamudijate auhinna, sest vähe on nõnda väikeseid lapsi, kes soravalt lugeda oskaksid. Lethu on suurepärane eeskuju neile, kes õpivad nutitelefoni kasutama enne kui tähti kokku veerima. 

Lethu ema Ntombikayise Bhengu tegi talle TikToki konto 2022. aastal ja hakkas seal jagama videoid sellest, kuidas Lethu sõnu ja lauseid kokku loeb. Videod osutusid pööraselt populaarseks, näiteks on üht videot vaadatud 32 miljonit korda ja sellel on 5,5 miljonit like'i.

Lethu ema selgitusel hakkas tüdruk lugemise vastu huvi tundma tänu ühele mobiilimängule, mida ta oma nõo telefonis nägi.

«Oleme talle alati loomi, värve ja kujundeid õpetanud, kuid sõnade õpetamise protsess algas siis, kui ta mängis oma nõo telefoniga mängu, milles pidi sõnad piltidega sobitama,» rääkis ema väljaandele News24. «Ta ei teadnud, kuidas neid lugeda ja teda parandati pidevalt. Pärast paar korda mängimist sai ta lõpuks asja korda ja suutis lugeda.»

Ntombikayise tabas ära, et kõik lapsed võiksid nii vara lugema hakata, kui neid järjepidevalt juhendama hakata. Nii hakkas ta rohkem uurima erinevate õpetamismeetodite kohta. 

«Ta loeb kõike, kas toiduainete silte poes,» ütles ema uhkusega. 

Lethukuthula Bhengu mängib emaga sõnamängu.
Lethukuthula Bhengu mängib emaga sõnamängu. Foto: EMMANUEL CROSET/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles