Nipid, kuidas kriisiolukorras ja madalseisus oma suhtumist muuta

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Maria Baydar kirjutab raamatus «Enesekasutusjuhend», et on kaks seisundit, milles inimene olla saab: kannatav seisund ja suurepärane seisund. «Iga inimese elu eesmärk võiks olla elada võimalikult palju suurepärases seisundis,» arvab ta. Aga kuidas seda saavutada?

Me saame oma seisundit teadlikult juhtida ja valida

Maria tõdeb, et arvatakse, et seisund on paratamatu ja seotud väliste tingimustega. Tegelikult see nii ei ole. Me saame oma seisundit ise teadlikult juhtida ja valida. Kui midagi juhtub, tekib väljakutse või kriisisituatsioon, saad sina otsustada, millises seisundis sa neid probleeme lahendama hakkad.

Ta selgitab, et kui sa tahad kogeda suurepärast elukogemust, tuleb kõigepealt mõista, et oma emotsionaalset ja füüsilist seisundit saad luua ikka ja ainult sina ise. Ükskõik, mis välises maailmas juhtub, sina saad otsustada, mida sa mingi kogemusega teed ja millise reaalsuse muutunud olukorras lood. Kõik on muutumises, välja arvatud see, et kõik on muutumises.

Miks võtta vastutus oma seisundi eest?

  • Halb seisund = halb tulemus. Hea seisund = hea tulemus.
  • Miski muu ei paku tõelist õnne kui sisemine rahu ja harmoonia iseenda tõelise olemusega. Oma tõe järgi elamine. Tugev suhe ja kontakt iseendaga.

  • Kui sa ei juhi oma sisemaailma, siis kuidas sa saad juhtida välist?

Kuidas olla suurepärases seisundis?

Maria sõnul on kõige parem muuta oma seisundit kannatavast suurepärasesse oma keha kaudu. Muuda oma rühti, hääletooni, muuda hingamist pinnapealsest sügavamaks ja jälgi oma sisekõnet.

Ta avaldab mõned tähtsamad ankrud, mida meeles pidada ja kasutada. «Soovitan endale alateadvusesse sisse treenida harjumus oma seisundit muuta ja selle eest vastutus võtta,» annab ta nõu.

Kui sinu elus juhtub midagi, mis lööb seisundi alla, siis enne, kui hakkad olukorda lahendama, muuda oma seisundit, et tulemus oleks miski muu kui mitterahuldav.

«Madalseisuga pole mõtet hakata midagi looma,» kinnitab ta.

Seisundi juhtimiseks kasuta neid ankruid:

  • Tee midagi füüsiliselt šokeerivat, mugavustsoonist väljas olevat või raputavat (võta külm dušš, tantsi energilise muusika järgi, karju, sõima, ela end välja, hüppa jne).

  • Kasuta oma häält teisiti kui tavaliselt.

  • Muuda oma keha asendit – istu ja seisa sirgelt –, see vallandab ajju hormoone, mis panevad sind tundma enesekindlalt, julgelt ja tugevalt. Muuda oma hingamist, et anda ajule impulss rahuneda ja keskmesse tulla.

  • Leia oma ankurliigutus või -tegevus, mis iga kord kriitilises seisundis või siis, kui seisund hakkab ära vajuma, sind tagasi toob.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles