8 raamatut, mida võib julgelt tublile koolilõpetajale kinkida

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Lõpetamiste hooaeg on käes ja kena oleks tublisid lõpetajaid ka väikese kingitusega üllatada. Kõige parem kink on ikka raamat, aga sobivat valikut võib olla raske teha.

Sageli kingitakse lihtsaid kinkeraamatuid nagu «100 asja, mida koolilõpetaja lõpuks ometi teha saab» või tsitaadiraamatuid. Aga kui tead, et sellised raamtud jääks vaid riiulisse tolmu koguma, kingi noorele midagi asjalikumat. Siin on mõned ideed, mis võivad valiku lihtsamaks teha.

Timo Porval, Tarvi Tiits, «Just nii, härra seersant!»
Timo Porval, Tarvi Tiits, «Just nii, härra seersant!» Foto: Raamat

Timo Porval, Tarvi Tiits «Just nii, härra seersant!»

Esmakordselt 2014. aastal ilmunud «Just nii, härra seersant!» on autorite isiklikule kogemusele tuginev aus ja kaasahaarav jutustus ajateenistusest Eesti kaitseväes.

Raamat pakub nostalgiahetki neile, kel see teekond läbitud ning annab tulevastele ajateenijatele võimaluse ennast ees ootavaks katsumuseks ette valmistada.

2021. aastal ilmunud kolmandale, parandatud ja täiendatud kordustrükile on lisandunud autorite kordusõppusi puudutavad osad.

Jaan Aru, «Loovusest ja logelemisest».
Jaan Aru, «Loovusest ja logelemisest». Foto: Raamat

Jaan Aru «Loovusest ja logelemisest»

«Loovusest ja logelemisest» uurib, mida meie ajud suudavad ning kuidas oma potentsiaali maksimaalselt ära kasutada.

Mis on loovus? Kuidas tulevad uued ideed ja kuidas nende saabumist soodustada? Kuidas jagu saada mõttekastidest, mis meid piiravad? Raamat jagab praktilisi nippe loovama elu jaoks.

Mida teevad loovusega nutiseadmed? Me ei pea võitlema nutiseadmete vastu, küll aga võiks võidelda iseenda ja oma laste ajude eest. Raamat annab nõu, kuidas seda teha kodus ja kuidas kool võiks arenevaid ajusid paremini toetada.

Jaan Aru on Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi kaasprofessor. Ta uurib aju, inimmõistust ja tehisintellekti ning on avaldanud üle kolmekümne teadustöö rahvusvahelises teaduskirjanduses.

Ragne Värk, «Minu soolane köök».
Ragne Värk, «Minu soolane köök». Foto: Raamat

Ragne Värk «Minu soolane köök. Lõuna- ja õhtusöök lihtsalt ning maitsvalt»

See kokaraamat aitab lihtsate ja kerge vaevaga valmivate retseptidega. Leiad sellest üle 50 retsepti, mis sobivad kokkamiseks igal ajal, kuid on eriti suureks abiks just siis, kui lõuna- ja õhtusöögiideed puuduvad, pikalt köögis kokkamisega tegeleda ei viitsi või on vaja viimasel hetkel miskit head süüa valmistada. Igapäevane söögitegemine ei pea olema tüütu kohustus!

Autor lubab, et kõik komponendid on lihtsad ja kättesaadavad tavakauplustest.

Ernst H. Gombrich, «Maailma lühiajalugu noorele lugejale».
Ernst H. Gombrich, «Maailma lühiajalugu noorele lugejale». Foto: Raamat

Ernst H. Gombrich «Maailma lühiajalugu noorele lugejale»

Paeluv nagu romaan, teabeküllane nagu entsüklopeedia: 20. sajandi üks silmapaistvamaid õpetlasi, Austria päritolu Briti kunstiajaloolane Ernst H. Gombrich suutis 1935. aastal, olles vaid kahekümne viie aastane, jutustada maailma ajaloost kokkusurutud vormis nii, et see kõnetaks eelkõige noort lugejat. Nüüdseks on tema raamatust saanud klassika.

Köitvalt ja värvikalt kirjeldab see inimkonna arengut alates koopaelust kuni Esimese maailmasõjani. Teadmishimulise lugejaga vesteldes teeb autor pika rännaku läbi aja, lihtsustamata seejuures liigselt olulisi sündmusi. Tänu sellele pakub raamat igas vanuses huvilisele midagi ainulaadset: ta saab elavalt ette kujutada ajaloo suurimaid pöördeid ja hoomata nendevahelisi seoseid.

Rob Dunn «Tuleviku looduslugu»

Rob Dunn, «Tuleviku looduslugu».
Rob Dunn, «Tuleviku looduslugu». Foto: Raamat

Viimase saja aasta jooksul on inimene kogunud tohutul hulgal teadmisi loodusest ja püüdnud nendesamade teadmiste abil ennenägematult jõuliselt loodust ka allutada. Me ehitame jõgedele tammisid ja viljeleme üüratutel põldudel monokultuure, üritades alatasa loodust oma tahtmist mööda vormida. Vormida nii jõuliselt, et tundub, nagu võiksime seda tehes looduse sootuks hävitada.

Raamatus «Tuleviku looduslugu» väidab bioloog Rob Dunn, et see pole kaugeltki nii. Selle asemel et küsida, kas loodus suudab inimtegevusele vastu pidada, peaksime hoopis küsima, kas inimene suudab jääda ellu looduse meelevallas. Hoolimata meie püüdlustest loodust endale allutada, on elul omad reeglid ja inimene neid ümber teha ei suuda.

Selgitades lugejale põhilisi ökoloogia-, evolutsiooni- ja biogeograafiaseadusi, näitab Dunn, miks elu ei saa peatada. Me kasvatame oma põllukultuure monopõldudel, kuid avastame siis, et tekkinud on uued eluvormid, mis neid ründavad. Me viskame loodusesse mürgiseid jäätmeid ja näeme siis, et prügilademes on hakanud vohama mikroobid. Londoni metroos on koguni tekkinud uus sääseliik, mis elab edukalt näiliselt ebasoodsas elupaigas. Me ei suuda elule kätt ette panna, olgu meie plaanid kui tahes kavalad. Dunn näitab, miks on ohus hoopis inimese, mitte looduse tulevik.

Paulo Coelho «Alkeemik».
Paulo Coelho «Alkeemik». Foto: Kirjastus Varrak

Paulo Coelho «Alkeemik»

Brasiilia kirjaniku Paulo Coelho kuulsaim romaan «Alkeemik» on sümbolistlik muinasjutt sellest, kuidas kuulata oma südame häält. Hämmastavalt lihtsa ja elutarga jutustuse peategelaseks on Andaluusia karjuspoiss Santiago, kes rändab kodumaalt Hispaaniast kaugele Egiptuse kõrbesse, et leida üles imeline aare, mida ta unes nägi. Teel kohtub ta mustlasnaisega, mehega, kes nimetab ennast kuningaks, kristallikaupmehega ja oma õpetaja alkeemikuga. Igaüks aitab karjust tema teel edasi, ent keegi peale alkeemiku ei tea, millist aaret Santiago otsima peaks ja kas tal see ka leida õnnestub. Teekond, mis sai ette võetud selleks, et üles leida varandus, kujuneb hoopis eneseleidmise retkeks, mille käigus Santiago avastab iseendas peidus olevad rikkused.

Paulo Coelho on maailma üks menukamaid autoreid. Tema teoseid on tõlgitud 88 keelde ja neid on müüdud üle 320 miljoni eksemplari enam kui 170 riigis. Coelho on saanud arvukalt rahvusvahelisi kirjandusauhindu. Alates 2002. aastast kuulub ta Brasiilia Kirjandusakadeemiasse ning on 2007. aastast ÜRO rahusaadik.

Dale Carnegie, «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi?»
Dale Carnegie, «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi?» Foto: Raamat

Dale Carnegie «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi»

Dale Harbison Carnegie (1888-1955) oli ameerika kirjanik ning müügi- ja motivatsioonikoolitaja, kelle nimi tänapäeva lääne kultuuriruumis tutvustust ei vaja. Carnegie uuris oma kõnekunsti kursuste jaoks sadu kuulsate inimeste elulugusid ning otsis neist õnnevalemit äriedus ja inimsuhetes. Nende kursuste üleskirjutusest saigi alguse 1936. aastal ilmunud menuraamat «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi». See raamat on õigupoolest üks esimesi eneseabiõpikuid maailmas, olles ilmumisest saadik bestseller, mida praeguseks müüdud üle 30 miljoni eksemplari kogu maailmas.

«Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi» suurim väärtus lisaks sellele, et tegemist on siiani päevakohase turunduspiibliga, on see, et Carnegie annab meile aegumatuid ja universaalseid soovitusi inimsuhete rägastikus õige tee leidmiseks.

«Tere, iseseisev elu! Häid nõuandeid noortele oma elu alguseks»
«Tere, iseseisev elu! Häid nõuandeid noortele oma elu alguseks» Foto: Raamat

«Tere, iseseisev elu! Häid nõuandeid noortele oma elu alguseks»

See raamat on mõeldud kõikidele noortele, keda ootab ees iseseisev oma elu. 

Raamatus on käsitletud psühholoogilisi ja enesearenguga seotud teemasid, mis võiksid noorele olla inspiratsiooniks ja toeks iseseisva elu alguses. Saab lugeda oma mina leidmisest, suhetest, armastusest, inimeseks kasvamisest, lahkusest, tänulikkusest ja tasakaalu hoidmise vajalikkusest, samuti teistega võrdlemisest, iseseisvumisest, lahtilaskmisest, enesehinnangu tõstmisest, kriitikast ning liiga kõrgete nõudmiste ja ootuste seadmisest iseendale. Oluline on ka liigse muretsemise teema ning juhised, kuidas ärevatel aegadel paremini hakkama saada.

Oma teadmisi jagavad mitmesuguste elualade spetsialistid, kes oma praktika kaudu teavad, millised väljakutsed ja küsimused noori ees ootavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles