Raamatukokku tagastati 65 aastat hilinenud Orwelli raamat koos krüptilise kirjaga

Raamatuportaal
Copy
Pildil George Orwelli romaani «1984».
Pildil George Orwelli romaani «1984». Foto: Toby Melville / Reuters/Scanpix

USAs Oregoni osariigis asuva Multnomahi maakonna raamatukogu töötajad said möödunud nädalal üllatava paki. Nimelt tagastati neile anonüümselt 1958. aastal laenutatud George Orwelli romaani «1984» esmatrükk.

Koos raamatuga saatis laenutaja raamatukogutöötajatele kirja, milles paljastas küll, et on 86-aastane ja lisas oma initsiaalid «W.P.», kui ei öelnud oma täisnime. 

Kirjas tunnistab eakas lugeja, et tahtis teose küll õigel ajal tagastada, aga millegipärast jäi see tegemata. «Pärast uuesti lugemist sain aru, et rohkem kui kunagi varem tuleks see raamat uuesti ringlusse lasta. Olulised osad on tänapäeval sama asjakohased kui need olid 65 aastat tagasi,» märkis lugeja ning tõi näiteks, et piisab vaid sellest, kui teksti lisada internet ja sotsiaalmeedia.

«Ma vabandan, et olen nõnda hiljaks jäänud,» seisis ilmselt trükimasinaga kirjutatud kirjas. «Tahtsin 86-aastaselt lõpuks koorma oma hingelt ära saada.»

Tegelikult oleks laenutaja saanud raamatu ka isiklikult kohale viia, sest nagu selgub, loobus Multnomahi maakonna raamatukogu juba kolm aastat tagasi viiviste võtmisest.

George Orwelli (1903–1950) hoiatav düstoopiaromaan «1984» ilmus esmakordselt 1949. aastal. Futuristlik maailm, kus pole pääsu iga liigutust jäädvustavatest ekraanidest, on meile aina usutavamaks saanud ja teose mõju on ajaga üha kasvanud.

Romaan oli kunagises Nõukogude Liidus keelu all.

Winston Smith töötab Okeaania Tõeministeeriumis, kus tema ülesanne on ajalugu ümber kirjutada. Ta on pisike mutter Partei masinavärgis, mida juhib kõikvõimas Suur Vend. Totalitaarses ühiskonnas, kus valitseb propaganda, järelvalve ja tsensuur, leiab Winston kolleeg Julia seltskonnast tuge – armastuse, mõningase vabaduse ja lootuse paremaks tulevikuks. Kuid nad ei tea, et Suur Vend jälgib kõike ja kõiki!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles