GALERII Kirjanike liidu noored esitlesid uut almanahhi

Raamatuportaal
Copy

Eesti Kirjanike Liidu noortesektsioon avaldas ja esitles reedel, 16. juunil musta laega saalis almanahhi «Grafomaania» teist osa, «Grafomaania II. Haljas». Teose esitlusel esinesid autorid Iiris Polman, Sirly-Ann Meriküll ja Richard Jerbach luulega «Grafomaaniast» ning mujaltki. Toimus ka vestlusring peatoimetaja Annabel Agasilla ning autorite mortimeri ja Hella Õitspuuga. Õhtu lõpetas laulja Markus Lehtsalu humoorikas etteaste.

«Grafomaania II. Haljas» on noortesektsiooni aastat kokkuvõttev väljaanne, mis tutvustab 30 noore autori eripalgelist loomingut ja arengut. Nende hulgas on nii trükidebütante kui pikaaegsemaid avaldajaid, näiteks mortimer ja Sirly-Ann Meriküll. Almanahhist võib leida paratekste, luulet, lühijutte, novelle ning sissevaate noortesekstiooni tegemistesse nende teise hooaja lõikes. «Grafomaania II. Haljast» on võimalik varsti ka raamatupoodidest soetada.

Almanahhi on peatoimetanud noortesektsiooni teise aasta tuumiku liige, abiturient Annabel Agasild, kes sõnab Grafomaania kohta järgmist: «Minu jaoks täidab Grafomaania peale loomeväljaandele omase loomingu jagamise soovi ka omamoodi hüppeplatvormi või õppimise eesmärki. Eesti kirjandusmaastikul on palju ägedaid ja kirjanduslooliselt tähtsaid väljaandeid nagu Looming, Vikerkaar ja Värske Rõhk, aga verinoortel autoritel on kõikide soovijate kõrval tihti võrdlemisi keeruline esimest võimalust ja kogemust saada.»

Agasild arvab, et «Grafomaaniast» võiks edaspidigi saada omamoodi kursus iga-aastaste kirjanduslendudega nii autoritele kui selle koostajatele, andes samal ajal juurde julgust suurematesse väljaannetesse omaloominguga proovida ning seda ka iseseisvalt avaldada. «Meile saatis oma loomingut 108 noort ning andsime kõigile, kes kaante vahele ei mahtunud, ka tagasisidet, mis on arenevale autorile väga oluline. Valitud autorid, just nimelt debütandid, saavad ka kogemuse teha koostööd keele- ja sisutoimetajatega,» sõnas ta.

Loomingu on kriitilise pilguga üle vaadanud Jürgen Rooste ja Mari-Liis Roos, kelle mõtted ja hea nõu on noortel autoritel veelgi areneda aidanud. «Grafomaania II. Haljast» on ühtlasi koostanud noortesektsiooni selleaastase tuumiku liikmed Maiken Tiits, Romiina Kalle, Liisa Raun, Bethriin Pilv ja Richard Jerbach. Almanahhile on viimase lihvi ja kauni ilme andnud kujundaja Mette Mari Kaljas, kelle küljendatud Grafomaania esimene osa valiti 25 kauneima eesti raamatu hulka aastal 2022. Almanahhi teine osa anti välja Hooandja ja Tallinna Kultuuriameti abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles