Laulja Dua Lipa 3 lemmikraamatut, mis on avaldatud ka eesti keeles

Raamatuportaal
Copy
Dua Lipa.
Dua Lipa. Foto: Christopher Khoury/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Maailmakuulus popstaar Dua Lipa on väga edukas laulja, kuid lisaks sellele armastab ta väga ka raamatuid lugeda. Naise elu on tugevalt mõjutanud just erinevad teosed ning tal on mitmeid lemmikraamatuid, mida ta lahkelt oma austajatega jagab. 

Milan Kundera, «Olemise talumatu kergus»

Milan Kundera, «Olemise talumatu kergus»
Milan Kundera, «Olemise talumatu kergus» Foto: Apollo

20. sajandi ühe tähelepanuväärsema kirjaniku Milan Kundera romaan jutustab loo noore naise Tereza ja tema arstist elukaaslase Tomáše suhtest. Hoolimata sügavatest tunnetest Tereza vastu ei suuda Tomáš lakata kohtumast teiste naistega, seal hulgas kunstnik Sabinaga, kellega teda ühendab eluaegne sõprus.

Teise olulise loona tõuseb esile Šveitsi emigreerunud Sabina suhe idealistliku akadeemiku Franziga. Rabavalt selge pilguga, tundlikult, ent vähimagi sentimentaalsuseta kirjeldab Kundera oma vastuokslike ihade ja hirmudega tegelasi ning nende maailma, mida iseloomustab veendumus, et inimelu ei kordu ja seega pole ühelgi teol tegelikult tähtsust.

***

Kazuo Ishiguro, «Klara ja päike»

Kazuo Ishiguro, «Klara ja päike»
Kazuo Ishiguro, «Klara ja päike» Foto: Apollo

Nobeli preemiaga pärjatud Briti kirjaniku Kazuo Ishiguro 2021. aastal ilmunud romaani tegevus toimub ilmselt mitte eriti kauges tulevikus. Raamatu peategelane ja minajutustaja on robot, TS ehk tehissõber Klara, kes on kavandatud teismeliste seltsiliseks. Paremates perekondades on nimelt kombeks lapsi geneetiliselt töödelda, et neil oleks võimalik elus paremini läbi lüüa. Sellega kaasnevad terviseriskid ja habras immuunsüsteem sunnib lapsed koduõppele tahvelarvutite taha.

Juba poeaknal paistab Klara oma kaaslaste seast silma teravama tähelepanuvõime ja eelkõige suure huviga välismaailma vastu. Pikapeale täitub tema igatsus ning ta ostetakse ära ja viiakse koju, kus elavad Josie, tema ema ja majapidajanna Melania.

Josie on tihti liiga haige, et isegi tahvelarvuti kaudu õppetöös osaleda, ja siis pakub Klara talle tuge. Josiel on ka sõber, naabripoiss Rick, kellega nad ühist tulevikku plaanivad, kuigi Rick pole geneetiliselt töödeldud ning seega pole tema tulevikuväljavaated Josie omadega võrreldavad. Ent mitmesuguseid tulevikuplaane teevad ka Josie ema ja Ricki ema preili Helen, ning nagu peagi selgub, on Klaral endalgi Josie aitamiseks oma salaplaan.

***

Brit Bennett, «Varjul pool»

Brit Bennett, «Varjul pool»
Brit Bennett, «Varjul pool» Foto: Apollo

Vignesi õed on identsed kaksikud, aga kui nad otsustavad kuueteistkümneaastaselt põgeneda neile seni koduks olnud väikesest mustade kogukonnast ühes USA lõunaosariigis, võtavad tüdrukute elud täiesti erineva kursi. Nüüd ei ole neil enam midagi identset: ei nende igapäevaelus, ei perede ega kogukonna juures ega selles, millisena nad näevad oma rassiidentiteeti.

Aastate möödudes elab üks õdedest oma mustanahalise tütrega sellessamas lõunaosariigi linnakeses, kust ta kord põgeneda püüdis. Teine aga otsustab elada valgena ja tema valge abikaasa ei tea naise minevikust midagi. Kuid kaksikuid lahutavatest ohtratest miilidest ja valedest hoolimata jäävad nende saatused omavahel seotuks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles