Ilmus raamat, mis peegeldab meie rahva kõige teravamate tippude saavutusi ja tegusid

Raamatuportaal
Copy
Pildil Tuul Sepp.
Pildil Tuul Sepp. Foto: Eero Vabamägi

Eile esitleti teaduste akadeemias raamatut «Eesti Vabariigi preemiad 2023», mis koondab lood riigi teaduspreemiate, F. J. Wiedemanni keeleauhinna ning spordi-, kultuuri- ja hariduspreemiate laureaatidest.

Riigipreemiate raamat peegeldab meie rahva kõige teravamate tippude saavutusi ja tegusid, mis on muutnud kõigi eestimaalaste elu sisukamaks, paremaks ja ilusamaks.

«Eesti Vabariigi preemiad 2023»
«Eesti Vabariigi preemiad 2023» Foto: Raamat

Raamatust leiab kõigi teaduspreemia laureaatide kirjutatud artiklid oma teadustööst. Nii saab näiteks lugeda Mihkel Zilmeri teekonnast Lõuna-Eesti maapoisist meditsiinilise biokeemia ja neuroteaduste eksperdiks ning tunnustatud toitumisspetsialistiks. Tuul Sepp kirjeldab haaravalt inim- ja loodusmaailma uurivate teadustööde nelja-aastast valmimise teekonda, mille läbimisel olid abiks jonnakus, püsivus ja visadus. Veiko Uri kirjutab Eesti metsade süsinikuringe uuringutest, mis on meid viinud lähemale teaduspõhisele metsandusele. Mall Leinsalu, Rainer Reile ja Aleksei Baburin avavad oma teadustööd, mille abil sündisid uued teadmised ühiskondlike muutuste ja kriiside mõjust tervisele ning selle variatsioonidest erinevates inimrühmades.

Samuti leiab raamatust lood teiste kategooriate kõigist laureaatidest ja nende tegevusest. Spordipreemiate peatükist saab lugeda Eesti spordi- ja olümpialiikumise arengusse olulise panuse andnud Tiit Nuudist, eelmisel aastal edukalt Otepääl laskesuusatamise maailmakarika etapi korraldanud Aivar Nigolist ja Hillar Zahknast, mullu Euroopa meistrivõistlustel pronksmedali võitnud kümnevõistlejast Janek Õiglasest ning ebahariliku teekonnaga kettagolfis maailma tippu jõudnud Kristin Tattarist.

Kultuuripreemiate peatükist leiab lugeja loo ereda visiooniga festivalikorraldaja võrdkujust Anne Ermist ning retrospektiivi Priit Pärna loomekäigust ja tegevusest õppejõuna. Samuti rahvusvaheliselt tuntud ja nõutud saksofonistist, heliloojast ja arranžeerijast Maria Faustist ning juba praeguseks Eesti filmikunstile märkimisväärse jälje ja tähenduse jätnud Rainer Sarnetist.

Hariduspreemiate peatükist leiab loo Tallinna Nõmme huvikooli kaberingi õpetajast Heinar Jahust, kes on muutnud Nõmme Eesti kabepealinnaks. Samuti inspireerivast ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajast, didaktikust ja Räppiva Reesina õpetaja maine propageerijast Reesi Kuslapist. Lisaks oma füüsikatunde eluga siduvast, paljude õppematerjalide autorist ja legendaarsest õpetajast Indrek Peilist ning Tartu ülikooli kommunikatsiooniuuringute professorist Triin Vihalemmast, kes on õppejõuna oma ained üles ehitanud dialoogina. Tartu Annelinna gümnaasiumi direktor ja Eesti keelekümbluse emaks nimetatud Hiie Asser avab muuhulgas oma kogemusi Ukraina laste õpetamisest.

Raamat on valminud Eesti teaduste akadeemia, kultuuriministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumi koostöös.

Preemiaraamatu võrguväljaannet saab iga huviline lugeda siit! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles