Ajalookirjanduse aastapreemia pälvis uurimus Eesti muinasusunditest

Raamatuportaal
Copy
Tõnno Jonuks.
Tõnno Jonuks. Foto: Erakogu

Rahvusarhiivi teatel pälvis ajalookirjanduse aastapreemia Tõnno Jonuksi uurimus «Eesti muinasusundid».

Kolmapäeval valiti parimaks eestikeelseks ajalooraamatuks eelmise aasta eest Tõnno Jonuksi monograafia «Eesti muinasusundid». Žürii hinnangul on kõnealune teos põhjalik ja avarapilguline, komponeeritud heas tasakaalus ja haarava jutustusoskusega, balansseerides oskuslikult teadusteksti ja populaarse aimekirjanduse vahel.

Tõnno Jonuks, «Eesti muinasusundid».
Tõnno Jonuks, «Eesti muinasusundid». Foto: Raamat

Lisaks tõstis žürii esile uurimuse sümpaatset periodiseeringut, rikkalikku historiograafiat ning Eesti muinasaja religiooniloo terviklikku käsitlust. Kokkuvõtvalt on žürii esimehe Olev Liiviku sõnul tegu meie üldist ajaloopilti kõige enam muutva raamatuga 2022. aasta lõikes. Tõnno Jonuksi uurimus tutvustab tänapäeva Eesti territooriumil muinasajal - 9600 eKr kuni 1220 pKr - elanud inimeste usundivorme, nende põhietappe ja muutusi ajas, tuginedes laialdasele allikbaasile ja arheoloogilistele leidudele.

Ajalookirjanduse aastapreemiat annavad välja Akadeemiline Ajalooselts, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskond, Pärnu muuseum, Rahvusarhiiv, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Tallinna Linnaarhiiv, Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituut, Tartu linnamuuseum, Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut ning Tartu Ülikooli muuseum. Tänavuse preemiakomisjoni koosseisu kuulusid Kristina Jõekalda, Olev Liivik, Mihkel Mäesalu ja Kaarel Vanamölder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles