Dave Benton: teistelt abi küsimises pole midagi häbiväärset

Raamatuportaal
Copy
Dave Benton.
Dave Benton. Foto: Lisa Jennyfer Benita

Dave Benton on tuntud kui artist ning laulja, kes koos Tanel Padariga kirjutas Eesti 2001. aastal Eurovisiooni ajalukku, tulles selle populaarse lauluvõistluse võitjaks. Vähem teatakse aga seda, et Dave on ka reikimeister, kelle senine elutee on olnud äärmiselt põnev, tulvil nii õnnestumisi kui ka õppetunde. Tema GoodNews kirjastusega välja antud raamat «Olen see, kes olen» on liigutav lugu mehest, kes rändas Arubalt Eestisse.

Inimese meeled on erakordselt võimsad

Benton usub, et inimese meeled on erakordselt võimsad ja neisse on talletatud palju infot, sealhulgas ka sellist, millest rääkida ei taheta. Aga just need on enamasti häiriva käitumise või olukorra probleemseks päästikuks ning võtmeks selle lahendamisel on nad üles leida, nendega töötada ja püüda võimalusel klienti aidata.

«Olen inimene, kellele meeldib teistele silma vaadata. Kui kellegagi näost näkku kohtun, panen alati tähele, kas see inimene julgeb mulle silma vaadata,» räägib Benton. Ta lisab, et sellega otsib ta inimestes kõige olulisemat – ausust.

Dave Bentoni raamat «Olen see, kes olen».
Dave Bentoni raamat «Olen see, kes olen». Foto: Karen Härms

Benton on õppinud, et sidrunitest saab muudki, kui limonaadi. «Võid teha ka sidrunikooki või praegusel ajal isegi Mojitot. Teisisõnu – see on su enda otsustada, mida teha, sest tegelikult on võimalusi väga palju,» ütleb mees. Ta soovitab anda endast lihtsalt parim ja pidada meeles, et pole tarvis paljut. Vaja on, et see – mis iganes see ka on – et see toimiks.

Mees on elus kogenud, et pole takistusi, mida ületada ei saaks. Niisamuti pole ka haigust, mida ei saaks ravida. «Kui seda on väga vaja, siis võtad oma mõttejõu kokku ja tõused kõigist takistustest kõrgemale,» lisab Benton.

Muuta saab vaid iseennast

«Kindlat elureeglistikku mul pole. Ma arvan, et elu muuta pole võimalik. Usun, et muuta saad vaid ennast ja seeläbi võib ka su eluviis muutuda. Vaid sel moel saab oma elu suunata,» arvab ta.

Mees jagab mõtet, et elu kui niisugune on kõikjal. Meie maailm ja kõiksuse ruum me ümber on täis elu. Peame selle ümbritsevaga hakkama saama, sellesse sulanduma. Samal ajal aga kujundame oma isiklikku elu me ise – otsustades, kuidas seda elame.

Keerulistel hetkedel aitab Bentonit sisemine teadmine, mis annab jõudu mitte iialgi alla anda ning ütleb, millal asjadest lahti lasta või abi küsida. «Jah, just nii on – et pole midagi häbiväärset teistelt abi küsimises ja selle vastuvõtmises. Alati leidub keegi, kes tunneb asja veidi paremini kui sina. Ja ei tasu unustada, et elu läheb edasi,» tõdeb mees julgustavalt.

Dave Bentoni kolm nõuannet, mis muudaksid maailma paremaks

  • Kanna enda eest kogu aeg hoolt.

  • Ära tee teistele, mida sa ei taha, et sulle tehakse.

  • Ela nii, et oled parem inimene ja austad teisi.

«Lisaksin siia ühe väärtusliku õppetunni, mille tuuma olen viimasel ajal eriti mõistnud: tähtis on püsida elus, et allesjäänud aeg maksimaalselt ära kasutada,» ütleb Benton lõpetuseks.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles