Kas see on maailma vanim raamat?

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Restauraator Theresa Zammit Lupi.
Restauraator Theresa Zammit Lupi. Foto: Uni Graz/Kernasenko

Austrias asuva Grazi ülikooli raamatukogu restauraator Theresa Zammit Lupi avastas rutiinse töö käigus Egiptuse papüüruse, mis pärineb 3. sajandist eKr. Fragmendil on õmbluse jäljed, mis viitavad, et see oli osa raamatust.

Fragment leiti juba 1902. aastal muumia mähise vahelt. Kuna see on 400 aastat vanem kui seni teadaolevad varasemad raamatud, seab see leid kahtluse alla hetkel aktsepteeritud raamatute ajaloo ajaskaala, edastab Fine Books.

Seni teadaolevad varaseimad köidetud raamatud on aastatest 150-250 pKr. Kaks näidet neist asuvad Briti raamatukogus ja Chester Beatty raamatukogus Dublinis. «Grazi muumiaraamat on loodud 400 aastat varem, mis teeb sellest raamatu vormi seni teadaoleva vanima säilinud näite,» ütlesid Grazi ülikooli raamatukogu erikoosakonna juhid Erich Renhart ja Thomas Csanády.

«Siiski pole ebatõenäoline, et selliseid fragmente on ka teistes kogudes, mida pole seni süstemaatiliselt läbi otsitud. Lõppude lõpuks oli papüürus suhteliselt odav kirjutusmaterjal ja suur hulk fragmente on säilinud,» ütles Renhart.

Papüürusefragment mõõtmetega umbes 15 x 25 cm avastati Hibehi (tänapäeval El Hiba) Egiptuse nekropolist kaevamiste käigus. Fragment kuulub nüüd kogusse, mis koosneb 52 papüürusesemest, millest mõned olid nn kartonaaziks muumia ümbriste jaoks Ptolemaiose perioodil (305-30 eKr). Niinimetatud Grazi mumiaraamat on bifolium (volditud leht) märkmikust, kuhu on märgitud õlle ja õli maksude arvestus kreeka keeles umbes 260. aastal eKr.

«See avastus oli täiesti juhuslik,» ütles Theresa Zammit Lupi, Grazi ülikooli raamatukogu restauraator. «Esiteks nägin ma niiditükki ja alles siis märkasin raamatu vormi. Ma nägin keskset volti, õmblusauke ja selgesti piiritletud paberi servadele kirjutatud teksti. Säilitajana on väga eriline tunne anda oma panus raamatute ajalukku. Samal ajal tundub see ebareaalne. See oleks justkui filmist!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles