Ilmus sotsiaal- ja kultuuriantropoloogia käsiraamat Eesti autoritelt

Raamatuportaal
Copy
Antropoloog Aet Annist
Antropoloog Aet Annist Foto: Mari Rostfeldt, Harrieti Stuudio

Tallinna ülikooli kirjastuse sarjas «Gigantum Humeris» ilmus sotsiaal- ja kultuuriantropoloogia käsiraamat «Sotsiaal- ja kultuuriantropoloogia. Õpik kõrgkoolidele» Eesti autoritelt.

Antropoloogia on teadus inimesest kõige laiemas mõttes, see uurib inimeste käitumist, kultuure, sotsiaalseid struktuure, esemeid ning nende muutumist ajas. Antropoloogid osutavad, et indiviidide, gruppide ja ühiskondade mõistmiseks ning inimeste erinevustes ja sarnasustes orienteerumiseks tuleb mõista konteksti, milles inimesed tegutsevad, ning mõtestada nende kogemust. Tänapäeva maailmas on see oskus üha vajalikum.

«Sotsiaal- ja kultuuriantropoloogia. Õpik kõrgkoolidele»
«Sotsiaal- ja kultuuriantropoloogia. Õpik kõrgkoolidele» Foto: Raamat

Kõrgkooliõpik «Sotsiaal- ja kultuuriantropoloogia» annab lugejale haarava sissevaate antropoloogia ja etnoloogia peamistesse teooriatesse ja meetoditesse, käsitledes selliseid eriala olulisi uurimisteemasid nagu sugulus, religioon, poliitika, majandus, sugu, kolonialism, globaliseerumine, ebavõrdsused, keskkond ja keha.

Eraldi tuuakse esile ka antropoloogia laiem roll ühiskonnas ja selle rakendusvõimalused erinevates eluvaldkondades väljaspool akadeemilist maailma.

Raamatu peatükid annavad ülevaate olulisematest uurimisfookustest ja võtmeautoritest, viitavad mitmes formaadis lisamaterjalile, ärgitavad küsima uusi küsimusi ning toovad esile praegu Eestis käsitletavad aktuaalsed teemad ja uuringud. Niisiis on selle raamatu näol tegu väärtusliku käsiraamatuga mitte ainult sotsiaal- ja humanitaarteaduste tudengitele ja õppejõududele, vaid kõigile, kes soovivad mõista inimtegevust mõjutavaid ja kujundavaid kultuurilisi ja ühiskondlikke kontekste ning omandada tööriistu maailmas toimuvate muutuste analüüsimiseks.

Raamatu on koostanud ja toimetanud Aet Annist (Tartu ülikool, Tallinna ülikool) ning Maarja Kaaristo (Manchesteri Linnaülikool), peatükkide autoriteks on Eestis tegutsevad antropoloogid ja etnoloogid Katrin Alekand, Aet Annist, Carlo A. Cubero, Marje Ermel, Toomas Gross, Kirsti Jõesalu, Ehti Järv, Maarja Kaaristo, Ken Kalling, Eeva Kesküla, Helleka Koppel, Katre Koppel, Ene Kõresaar, Elo Luik, Triinu Mets, Liivo Niglas, Joonas Plaan, Riina Raudne, Terje Toomistu, Marko Uibu, Laur Vallikivi ja Mart Viirand.

Tegu on 2017. aastal ilmunud raamatu oluliselt täiendatud versiooniga, lisandunud on uusi autoreid ja põhjalikumad käsitlused näiteks soo- ja keskkonnaantropoloogiast ning nende uurimismeetoditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles