Nõuanded, kuidas kahjustavaid harjumusi hoopis väestavateks muuta

Raamatuportaal
Copy
Maria Baydar raamatuga «Enesekasutusjuhend».
Maria Baydar raamatuga «Enesekasutusjuhend». Foto: Marleen Jürgens

Maria Baydar kirjutab raamatus «Enesekasutusjuhend», et meie elu juhivad harjumused, mis on meisse sisse programmeeritud juba lapsepõlvest. 

Sellised harjumused võivad olla kahjustavad või väestavad. Kuidas selgeks teha, et millised harjumused sind juhivad ning kuidas muuta kahjustavad harjumused väestavateks?

Muuda enda elu retsepti

«Harjumused on salapärased programmid meie sees, mis on sageli teadvustamata. Kuid just harjumused loovad meie elu ja seisundeid,» selgitab Maria.

Ta toob välja, et harjumused on meie elu retseptiks. «Kui sa teed kooki koguaeg sama retsepti järgi, siis tuleb sama kook. Kui sa tahad muuta tulemust ja enda elu maitset, siis tuleb selles retseptis komponente ehk harjumusi muuta,» räägib ta.

Nõuanded harjumuste muutmiseks

  • Teadvusta oma harjumusi – tee selgeks, millised on kahjustavad harjumused. Mis on see, mis ei lase sul saavutada soovitud tulemust.

  • Muuda kahjustavad väestavateks – muuda need positiivseteks harjumusteks, mis annavad sulle suurepärase tulemuse

Harjutus: tuvasta kahjustavad harjumused ja muuda need väestavaks

Järgneva seitsme päeva jooksul pane esimesse tabelitulpa kirja kõik oma kahjustavad harjumused. Püüa suunata oma tähelepanu läbi igapäevaste tegevuste kõikide harjumuste teadvustamisele. Võta seda põneva ülesandena leida üles ka kõige sügavamad ja vähem teadvustatud harjumused, mis salaja sulle ebasoovitud tulemusi loovad.

Pane kirja kõik:

  • Emotsionaalsed harjumused,

  • käitumisharjumused,

  • kehaga seotud harjumused,

  • suhtumisharjumused,

  • suhtlemisharjumused,

  • mõtlemisharjumused.

Seejärel kirjuta teise tabeliveergu, kuidas kahjustav harjumus su elu seni on põrguks teinud: mida oled jätnud seetõttu tegemata; kuidas see mõjutab su igapäevaseisundit, suhteid, tervist; kuidas see mõjutab sind, kui sa jätkad seda pikas plaanis.

Kolmandasse tabelitulpa pane kirja, millise väestava, uue harjumusega asendad vana, kahjustava harjumuse.

Neljandasse tabelitulpa pane kirja, kui palju paremaks, kui vägevaks uus harjumus su elu muudab.

Viiendasse tabelitulpa pane kirja, kuidas ja millal sa hakkad uut harjumust rakendama igapäevaselt. Vahel on vaja muuta mitut väikest harjumust selleks, et ühte suurt harjumust toetada ja selle rakendamist kindlustada. Mis aitab sul endale kindlaks jääda ja muutust teha?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles