Elina Naan soovitab 8 raamatut, mis avavad ukse inimhinge sügavustesse

Elina Naan. Foto: Apollo
Raamatuportaal
Copy

Juulikuus jagas Apolloga südasuviseid lugemisoovitusi Kuu Elina nime all tuntud Elina Naan.

Elina on tundliku natuuriga andekas poetess, Kuu Ruum stuudio looja ning meditatiivsete iseendasse süübida aitavate teetseremooniate ja naisteretriitide läbiviija. Loominguline eneseväljendus selle kõige eriilmelisemal kujul saadab Elinat pea igas tema tegevusvaldkonnas. Elina esimene luulekogu «Lukuga päevik» ilmus 2018. aastal ning vallutas koheselt paljude lugejate südamed oma intiimsuse, aususe ja vahetu olekuga. Selle aasta maikuus aga üllatas poetess kõiki luulesõpru oma teise luulekoguga «Kuu luul», mis ilmutas end sel korral kahes formaadis- raamatuna ja sõsarprojektina heliteosega «Kuu luul. Sõna on sõnal» - digitaalselt ning vinüülil. Raamat jätkab sealt, kus esikteosega naiseks kasvamine pooleli jäi.

Apollo uuris Elinalt, mida sümboliseerib tema jaoks lugemine ning mis raamatud teda enim inspireerivad. Head avastamist!

***

Lugemine on rännak. Reis endasse ja kuskile kaugele-kaugele korraga. Lapsepõlvekodu oli meil täis entsüklopeediaid ja raamatuid, kust sai tarkust taga ajada. Mind need teosed pigem kurvastasid. Palju fakte, vähe hinge ja mul olid alati faktide kõrvale sügavamad küsimused, filosoofiast ei teadnud ma siis tuhkagi.

Oma kodu luues hakkasin esimest korda kohtuma ilukirjandusega, mis avas justkui täiesti maagilise ukse inimhinge sügavustesse või harutas olemise võimalikkusi erinevates kihtides. Viimased 10 aastat on toonud lauale ka mitmeid n-ö eneseabiraamatuid. Veidral kombel on see sõna halva tooni külge tõmmanud, aga minu jaoks on need olnud ka justkui kaardid või entsüklopeediad, et ennast tundma õppida. Armastan ka lasteraamatuid ja kentsakas-olulist klassikat, mida võib tänapäeval, heal juhul, vaid loetud raamatupoodidest leida.

Elina Naani lugemissoovitused.
Elina Naani lugemissoovitused. Foto: Apollo

1. Jaan Kaplinski ja Tõnu Õnnepalu «Vaimu paik»

See mässib sisse, liidab argielu poeesia ja inimlikkuse Looja südame all. Ma ei ütle midagi muud, sa saad aru, kui kutsub ja kutse vastu võtad.

2. Toko-pa Turner «Kuuluvus»

Lihtne aabits üksilduse salasoppidesse. Teaduslikud uuringutulemused kõrvuti tunnetuslike hüpoteesidega - nendevahelised sillad. Oluline raamat ajas, kus näiline ühendus toob kontinendid lähedale, aga keset mäsu on siiski võimalik kogeda üksindust. Ah jaa, mitmeid võtmeid uute uste avamiseks samuti, pakub autor kõige muu kõrvale.

3. Donald Bisset «Kõnelused tiigriga»

Raamat, mis peab olema igas kodus, muidu kodu pole kodu.

4. Peter Wohlleben «Puude salapärane elu»

Mina olen loodusega alati vestelnud ja sain alles täiskasvanuna teada, et seda peab teaduslikult inimestele tõestama, et nad usuksid. Tänaseks on taolisi raamatuid kirjutatud mitmeid, antud läbimüüdud teos on üks mu lemmikuid.

5. Mari Ojasaar «Pühapaigad looduses»

Raamat, mis toob meid lastega koos loodusele lähemale. Lihtne, soe, südamlik, oluline. Meeldetuletus pärandile ja hingele, mida nii oluline meeles pidada ses robotlikus maailmas.

6. Andre Aciman «Call me by your name»

Paljud on ilmselt näinud filmi. Raamat on veel parem. Armastan eesti keeles lugemist, aga see lugemine on inglise keeles maitsvam, tuksub kehas.

7. Artur Alliksaar «Päikesepillaja»

Alliksaar on alati puudutanud. Selles kogumikus koos aastakümnete valik. Mul ei ole lemmikluuletajaid, aga selle raamatu juurde tulen ikka aeg-ajalt tagasi.

8. Tõnu Õnnepalu «Paradiis»

Õnnepalu liidab kokku tundmused aegruumis - valemisse peab ise sisse arvutama ajasmuutumise kulu ja kiiruse. Kõpu poolsaare piibel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles