Raamat, mis kindlate (toidu)veendumustega inimese kindlasti välja vihastab

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Tim Spectori käsiraamatut «Purustatud toidumüüdid: miks meie senised tõekspidamised toidust on enamasti valed».

Tugev lugemine, ärgitab mõtlema. Mitte kohe kaasa mõtlema ega lambist vastu ütlema, saati veel innustunult noogutama või tõrgestunult põtkima. Kuigi terahaaval kõike mainitut muidugi ka. Ühtki kindlate (toidu)veendumustega inimest ei tohiks see raamat välja vihastamata jätta. Samas igale avatud (maitse)meelega lugejale võiks siinkohal soovitada ajusse ja riiulile ruumitegu.

Tim Spector, «Purustatud toidumüüdid».
Tim Spector, «Purustatud toidumüüdid». Foto: Raamat

Tõepoolest, me mõtleme sellest, mida me sööme, natuke kivinenult. Vanasti ei mõeldud üldse. Ei toidust ega muust. Elati, jäeti mõtlemata ja surdi, vahepeal väheke söödi siis, kui oli, mida süüa. Enamasti eriti ei olnud. Sellest on tänapäeva traditsiooni jäänud mitmedki kummalised kördid. Näiteks kaerahelbepuder, mida olen isegi sel sajandil näinud toiduks tunnistatavat. Olen kohanud mitut inimest seda ollust päriselt söömas! Antropoloog minus andis alla ja lahkus jubeda vaatepildi juurest kiiresti…

Tim Spector eelarvamuste ahvatluste küüsi ei lasku. Ta ei propageeri midagi ega kedagi, ta ei ole vegan ega karnivoor, ta lihtsalt vaatleb neutraalse ja üsna objektiivse pilguga tänapäeva inimese meeltes kujunenud arvamusi toidust. Lammutab nende arvamuste kujundamist, jättes kokkuvõttes ikkagi üpris vanakooli tarkuse kõlama. Et söödagu vähehaaval kõike, mis kodu lähedalt leida on, ja no natuke kaugemat kraami ka, aga peetagu piiri. Ja ei ole mõtet kuulata sõltumatute, ent see-eest tundmatute «teadlaste» pidevalt muutuvaid soovitusi ühe või teise toidu(lisandi) äkilise kasulikkuse ega kahjulikkuse kohta.

Kunagi jooksis telekanaleil lõbus sari «Müüdimurdjad», kus võeti hulk (eksi)arvamusi ette ja kas kinnitati või lammutati nad. Spector hulle eksperimente ei tee, ta kirjutab teemad rahumeeli igast küljest lahti ja jätab otsad sinna samma. Las hea lugeja otsustab ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles