Raamatusoovitus neile, kes on iseenda suurimaks piduriks

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Kas tunned vahel, et oled iseenda suurim pidur? Võib-olla on sul korduvad mõttemustrid, mis tekitavad meelehärmi? Võib-olla ei suuda sa kuidagi hakata tegutsema enda unistuste saavutamise nimel? Võib-olla tunned ebakindlust või lased enda üle võimust võtta hirmudel? Sel juhul soovitab personalileidja Laura Kassin lugemiseks Gary John Bishopi raamatut «Lõpeta enda peetimine!». See raamat aitab üsna lihtsalt asju ümber mõtestada ning iseenda tee pealt eest ära astuda.

Me ei saa kontrollida kõike, aga saame valida oma mõtteid ja tegusid

Laurat kõnetas väga mõte raamatust, et mitte ükski sündmus iseenesest ei ole positiivne ega negatiivne. Küll aga annab inimene ise igale asjale vastava hinnangu. Meie mõtted loovad emotsiooni, seega kui suuname enda mõtteid, saame ka tunda teistsuguseid emotsioone. Näiteks on hea praktika igas halvas olukorras püüda leida midagi head. Ainuüksi ilu ja headuse teadlik märkamine muudab enesetunde kergemaks.

Gary John Bishop, «Lõpeta enda peetimine!»
Gary John Bishop, «Lõpeta enda peetimine!» Foto: Raamat

Kui juhtubki midagi sellist, mis on meie jaoks kurb, raske, ebamugav, karm - me ei saa seda enam olematuks muuta. Laura tõdeb, et parim lahendus on radikaalselt aktsepteerida, et nüüd on selline olukord, ning küsida endalt: «Mida ma teha saan?» Inimene kipub jääma kinni enda mõtetesse ning tahab lükata raskes olukorras vastutust kõigi teiste kaela. Õnneliku elu saladus on enda elu ja otsuste eest täieliku vastutuse võtmine. Ikka juhtub asju, mida me kontrollida ei saa, küll aga saame me ise valida enda mõtteid ja tegusid.

Milleski kindel olla ei saa

Laura nendib, et inimestena tahame alati olla kindlad ning asju ette teada. Paraku on maailm pidevas muutumises ja milleski ei saa päris kindel olla. Mida mugavamalt tunneme ennast ebakindlas ja muutuvas keskkonnas, seda paremini me hakkama saame. Seega tuleks regulaarselt harjutada mugavus- ja kindlustsoonist välja minemist. Lõppude lõpuks ei defineeri inimest mitte tema mõtted, aga teod.

Tegutsemine ei pruugi tuua õnnelikkust, aga õnnelikkust ilma tegutsemiseta ei eksisteeri, nagu on öelnud Benjamin Disraeli.

«Ka mina püüan iga päev teha midagi, mis on natuke ebamugav või uudne. Väikestest asjadest kasvavad välja suured ning tänu sellele praktikale olen jõudnud viimase paari aastaga palju kaugemale, kui oleksin varem julgenud unistada. Mõtle ka sina, milliseid pisikesi samme saad hakata astuma selleks, et viia ennast ebamugavatesse, aga arendavatesse olukordadesse,» soovitab Laura Kassin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles