NÕIAJAHT RAAMATUPOES Armunud noormeestest rääkivat raamatut müünud Ungari jaeketile määrati üüratu trahv (1)

Madis Kartau
, reporter
Copy
Selle raamatu ilma kilesse mässitult müümine tõi kauplejale kaela suure trahvi.
Selle raamatu ilma kilesse mässitult müümine tõi kauplejale kaela suure trahvi. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Ungaris trahviti raamatupoodi, mis müüs Briti romaani, kuna see ei olnud korrektselt pakendatud.

Lira Kiskereskedelmi Kft jaekaubakett sai kaela 12 miljoni forinti ehk 32 tuhande euro suuruse trahvi, kuna LGBT+ teemasid puudutav raamat ei olnud korrektselt pakendatud.  Ametnike sõnul kirjutas raamat homoseksuaalsust ja seda müüdi alaealistele, vahendab BBC.

Raamatud oleks pidanud olema kiletatud, et keegi nende sisse ei näeks. Vastasel juhul minnakse vastuollu riigi seadustega, mis käsitleb Ungari ametnike sõnul alla 18-aastasele mõeldud LGBT+ kirjandust.

Alice Osemani raamatuseeria «Heartstopper» räägib kahest üksteisesse armunud teismelisest noormehest, mille põhjal on valminud ka samanimeline Netflixi seriaal.

Trahvi määras Budapesti valitsusasutus, mis ütles riiklikule uudisteagentuurile MTI, et viis raamatupoe suhtes läbi uurimise ning leiti, et ebakorrektselt müüakse teisigi LGBT+ teemalisi teoseid. «Uurimine tuvastas, et kõnealused raamatud kujutavad homoseksuaalsust ning sellest hoolimata paigutati need alaealistele suunatud kirjanduse hulka,» öeldi asutusest MTI-le.

2021. aastal kehtestas peaministri Viktor Orbani valitsus, kes enda sõnul kaitseb riigi kristlikke väärtusi, seaduse, millega keelatakse «homoseksuaalsuse näitamine ja propageerimine» alla 18-aastastele. Seaduste kohaselt ei tohi alaealistele näidata pornograafilist sisu ega midagi, mis käsitleb sooidentiteedi määratlemist või homoseksuaalsust.

Uut õigusakti kritiseeris ägedalt Euroopa Parlament, kust öeldi, et antud seadus rikub Euroopa Liidu väärtusi, põhimõtteid ja õigust. Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen nimetas seadust häbiväärseks. Ka Ungari LGBT+ kogukond kritiseeris õigusakti kehtestamist, öeldes, et see piirab sõnavabadust ja laste õigusi.

Alice Oseman ei ole olukorda kommenteerinud.

Ungari pealinnas Budapestis toimus 16. juulil Pride'i marss, millest võttis osa tuhandeid inimesi. Iga-aastasel marsil protesteeriti seksuaalvähemuste õigusi piirava seaduse rakendamise vastu riigis. Lähemalt saab lugeda SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles