EKSPERT VASTAB Miks peaks iga päev 20 minutit lugema?

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: PIC SNIPE / shutterstock

Lugemine on suurepärane ajaviide või vahend enesearenguks. Olenemata sellest, kas loed meelelahutuseks või teadmiste omandamise eesmärgil, kaasneb lugemisega palju positiivseid eeliseid. Eksperdid on välja toonud, et ka lühike 20-minutiline lugemisseanss toob inimestes esile märgatavaid muudatusi. 

Lugedes 20 minutit päevas, puutute aastas kokku 1,8 miljoni sõnaga. See rikastab teie sõnavara oluliselt

Kui pühendate iga päev lugemisele vaid 20 minutit oma ajast, puutute kokku hinnanguliselt 1,8 miljoni sõnaga aastas, mille tulemuseks on üldised teadmised, suhtlemis- ja analüüsioskused ning ilmselgelt avardate oma silmaringi märkimisväärselt.

Mõelda vaid, mida see lapse ajuga teeb. Noores eas on meie aju nagu käsn, mis neelab kogu teabe, mida talle anname. Vaid 20 minutit päevas lugemine võib noore mõistuse kujundamisel imesid teha. 

Kuna 20 minutit lugemist päevas võrdub 1,8 miljoni sõnaga aastas, saame teha järelduse, et loeme ligikaudu 18 raamatut aastas (100 000 sõna raamatu kohta). Kui hakkasite lugema 7-aastaselt, tähendab see, et olete 40-aastaseks saades lugenud peaaegu 600 raamatut.

Foto: Skolova/Shutterstock

Lugemine võib stressi leevendada kuni 68 protsenti

Uuringud näitavad, et iga päev lugemine võib vähendada stressi, mida teie keha võib kogeda. Kui veedate lugedes vähemalt 20 minutit, vähendate lõpuks oma stressi, ärevust ja unetuse tõenäosust. On tõestatud, et ainult 6 minutit lugemist võib vähendada stressi 68 protsenti.

Kui võtate iga päev 20 minutit lugemiseks, turgutab see teie vaimset tervist

Lugemisel on tervisele palju kasu, kuid kuna suurem osa maagiast toimub teie ajus, on loomulik, et teie aju saab lugemisest kõige rohkem kasu.

Teadlased on MRI-skaneeringute abil näidanud, et lugemine saavutatakse anatoomilisest vaatepunktist keeruka neuronivõrgu kaudu. Vooluahelad ja signaalid on märk intensiivsest ajutegevusest, mis aja jooksul meie aju tugevdab.

Meie aju on nagu lihas ja 20-minutiline lugemisseanss päevas on treening, mis sarnaneb kardiotreeninguga

Muutute palju empaatilisemaks inimeseks

Teine hästi tuntud lugemise eelis on tõsiasi, et nii lastel kui ka täiskasvanutel, kes loevad regulaarselt, on kõrgem empaatia ja emotsionaalse intelligentsuse tase.

Maailmas, mis muutub iga päevaga tehnilisemaks ja kus paljud meie eakaaslased sulguvad ja peituvad telefoniekraanide taha, muutub emotsionaalne intelligentsus üha väärtuslikumaks isiksuseomaduseks.

Õnneks on paljude muude asjade hulgas, mis määrab päevase 20 minuti lugemise tähtsuse, ka tõsiasi, et hea raamatuga tutvumine võib muuta meid põhimõtteliselt paremaks inimeseks.

Avades oma meeled (või oma lapse) erinevatele elulugudele, erinevate tegelaste tunnetele ja mõtetele ning avastades, kuidas need tunded ja mõtted nende tegelaste tegevusi raamatus mõjutavad, muudab meil pikemas perspektiivis teiste inimeste tunnete mõistmise lihtsamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles