USA autorite ühing tehisintellekti ettevõtetele: meie neid «toidame», hakake meile maksma

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen ja 8000 teist autorit on andnud oma allkirja avalikule kirjale, milles nõutakse, et tehisintellekti teenuseid pakkuvatel ettevõtetel tuleb maksta kirjanike tööde kasutamise eest hüvitist.

Avalik kiri, mille on koostanud Ameerika suurim kirjanike kutseorganisatsioon Authors Guild, on adresseeritud OpenAI, Alphabeti, Meta, Stability AI ja IBMi tegevjuhtidele. Kirjas esitatakse neile kolm nõudmist: tuleb hankida luba autorite materjalide kasutamiseks, hüvitada juba kasutatud loome eest ning hüvitada autoritele nende teoste kasutamise eest, olenemata sellest, kas see rikub kehtivaid autoriõiguse seaduseid või mitte.

Autorite ühingu president Maya Shanbhag Lang ütles: «Tehisintellekti väljund on alati millestki tuletatud. Tehiskirjandus taaskasutab seda, mis selle sisse pandud, milleks on inimkirjanike töö. On õiglane, et autoritele makstakse selle eest, et nad on tehisintellekti «toitnud» ning aitavad sel edasi areneda.»

«Autorite Ühing astub olulise sammu, et edendada kõigi ameeriklaste õigusi, kelle andmeid, sõnu ja pilte kasutatakse ilma nende nõusolekuta tohutu kasumi teenimiseks. Teisisõnu – peaaegu kõigi üle kuueaastaste ameeriklaste,» kommenteeris kirja The Guardianile kirjanik Jonathan Franzen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles