Maria Baydar: kui teadvustad oma ego, saad selle panna enda heaks tööle

Raamatuportaal
Copy
Maria Baydar raamatuesitlusel.
Maria Baydar raamatuesitlusel. Foto: Marleen Jürgens

Maria Baydar kirjutab oma JES kirjastusega välja antud raamatus «Enesekasutusjuhend», et ego ei ole ilmtingimata negatiivne. Ego on instinkt, mis on seotud meie hirmudega. Miks ja kuidas peab egoga tööd tegema?

Mis on ego tegelikult?

Maria ütleb, et kui rääkida enesearengust, siis tuleb ego kindlasti teemaks. «See on termin, kus on väga palju hägusust ja valesti mõistmist. Arvatakse, et ego on ainult enesekasupüüdlikus, kontrollivajadus ja domineerimine – neid omadussõnu saab juurde mõelda veel ja veel,» selgitab naine.

«Ego on ellujäämisinstinkt. Ego tahab hoida enda mina, ehk selle isiksust elus. Ego on hirmust ajendatud jõud. Hirm, et meid tõugatakse ühiskonnast, ehk n-ö karjast välja,» defineerib Maria. Ta lisab, et kõik egost tulenevad reaktsioonid ongi hirmust ajendatud.

Miks on oluline egoga tööd teha?

«Kui sa teadvustad enda ego, siis sa hakkad märkama väga olulisi hingehaavasid ja sa saad ego panna hoopis enda kasuks tööle,» selgitab Maria, et läbi selle saavutame neid tulemusi, mida me soovime saavutada. Selleks soovitab naine pidada egopäevikut. Võta 7 päeva kuni kaks nädalat ja märka kõiki neid olukordi kus ego tõstab pead – väljakutsed, ärritumised ja kus tekib tugevam reaktsioon. «Ego võib avalduda ka ohvri mentaliteedis, kurbuses ja igatsuses,» hoiatab Maria ja lisab, et ego väga salapärane jõud. «Temaga saab tööd teha ainult siis, kui sa oled enda vastu väga aus,» selgitab naine.

Maria Baydari eluline näide hävitavast egost

Lõpetuseks toob Maria näite, kuidas ego mõjus talle hävitavalt ning kuidas ta muutis selle hoopis väestavaks ning leidis sealt hoopis potentsiaali: «Mul oli suur hirm kohtuda tööalaselt inimestega üks-ühele ja viia läbi nendega läbirääkimisi. See hävitas mu elu sedavõrd, et ma tühistasin kohtumisi. Ma ei helistanud kunagi telefoniga, suhtlesin ainult e-maili teel. Ma ei julgenud kohtuda nende inimestega, kellega mul oleks olnud võib-olla unistuste koostöö. Kui ma mingil hetkel avastasin, et mul on selline hirm sees, siis ma otsustasin, et mulle aitab. See juhib mu elu liiga palju – ma ei saa saavutada oma unistusi, kui ma lasen sellel egohirmul ennast juhtida,» kirjeldab Maria.

Tema lahenduse esimene samm oli olukorra teadvustamine ja tunnistamine. Edasi tuli nende olukordadega lihtsalt seista silmitsi.

«Ma helistasin kõikidele nendele inimestele, kellega olin üks-ühele suhtlust vältinud. Leppisin nendega kokku kohtumised. Juba esimese kümne minutiga oli mul see tunne täielikult kadunud,» räägib naine, kuidas ta selleks olukorraks ennast ette valmistas ja häälestas. Ta mängis läbi enda kehaasendi, ta visualiseeris end selles olukorras ja mõtiskles läbi, et kes ta on ja kuidas ta on.

«Läksin ja elasin uude rolli sisse. Ma avastasin, et vau, ma olen tegelikult selles jumala hea! Mu elu, koostöö, tulemused – kõik muutus selle tulemusena,» ütleb Maria.

Harjutus: Ego teadvustamine ja selle tekitatud kahjustuste tervendamine

Kõige tõhusam viis ego teadvustamiseks on egopäeviku pidamine, et kujuneks harjumus enda sees toimuvat jälgida ja teadvustada ning hiljem sellega tööd teha.

Kirjuta 7 päeva vältel üles kõik olukorrad, mis tekitavad sinus mingit emotsiooni – ülendavat või madaldavat tunnet. Ego ei peida end ainult negatiivsetes olukordades – ärritumised, konfliktid, rahulolematus jne. Ka positiivsed olukorrad on egole maiuspalaks – tunnustus, kiitus, rõõmustamine, üllatused jne.

Loo seosed, kuidas sinu ego avaldub igapäevaelus, mida paneb sinu ego sind tegema? Miks sa teed asju nagu sa teed? Miks on miski sulle tähtsam, kui teised asjad? Mida mõtleb sinu ego, kui ta paneb sind teatud viisil käituma?

Maria toob näite - naine ärritub iga kord, kui tema laps ei korista tuba ära. Ta palub last juba kolmandat korda: «Palun korista oma tuba ära!» Laps aga ei tee kuulmagi, jätkab oma tegevusega. Neljas ja viies kord on ema täiesti endast väljas, karjub ja püüab end igal viisil kehtestada.

Mis toimub selle naise egos? Kas asi on tõesti koristamata toas? Mida see naine selles olukorras emana tegelikult tunneb ja vajab?

Maria selgitab, et tema ego tunneb, et ta pole autoritaarne. Ta tunneb, et ta on emana võibolla läbikukkunud. Ta on kurb, et tal pole oma lapsega head ühendust. Ta tunneb, et teda ei võeta tõsiselt ja ei kuulata. Mis on need olukorrad, kus naine tunneb sedasama?

«Lahtimõtestamine aitab naisel maha rahuneda ja seda olukorda vaadata hoopis teise nurga alt. Ta ühendab olukorra lahti oma lapsega seonduvast ja saab aru, kus peitub haav, mida on tegelikult vaja tervendada. Lapsega toimunud ja korduv situatsioon on kõigest käivitav element, et minatunnetuses peituvale haavale/valule tähelepanu juhtida,» kirjeldab Maria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles