Helen Adamson soovitab raamatuid, mis aitavad ärevust maandada ja tõeliselt välja puhata

Raamatuportaal
Copy
Helen Adamson
Helen Adamson Foto: Apollo

Helen Adamson on armastatud Eesti lauljatar, laulukirjutaja ja sisulooja, keda iseloomustab põhjalikkus igas tegevuses ning suur soov pideva enesearengu järele. 2020. aastal alustas Helen lisaks ka pereteraapia õpinguid Pereteraapia Koolis. Helen jagab Apollo raamatusõpradele, millist tüüpi kirjandust ta enim hindab ning millised raamatud pakuvad tema meelele ja vaimule tõelist puhkust, aidates aega maha võtta ja lihtsalt olla.

Olen oma loomuselt ärev inimene, minu aju töötab enamasti täiskoormusel. Pidevalt mõeldes ette vähemalt kümme sammu, analüüsides ja teadvustades iseend ja ümbritsevat. Kuna olen viimased 3 aastat õppinud pereterapeudiks, tuleb seesugune närvisüsteemi tundlikkus töös klientidega kasuks. Ent kasuks ei tule see siis, kui vajaksin puhkust enda aktiivsest mõttetegevusest.

Nii olen enda jaoks avastanud mäesuusatamise, mida talvel naudin nii palju kui saan, loodusfotograafia ja fotograafia üldiselt – hobid, mis annavad ka mu ajule puhkust. Kuna minu põhitööks on endiselt ka sotsiaalmeedia ja sisuloome, saan fotograafiat ja loomingulist osa endast tööga edukalt siduda. Aga töö on siiski töö, iga inimene vajab ka sellist aega, kus pole mingeid kohustusi ja saab täielikult puhata.

Mõni aasta tagasi taasavastasingi enda jaoks lugemise. Ahmisin endasse tohutult erialast kirjandust inimesest, psüholoogiast, ajust, inimsuhetest jne. Ja kuigi ma väga naudin erialakirjanduse lugemist, hakkasin sel aastal lugema romaane ning olen nende mõjust täiesti võlutud. Sellest, kuidas ilukirjandus aitab mul end nõnda välja lülitada, et unustan lugemise hetkedel isegi selle ära, kes ma üldse olen. Need hetked on minu tõeline puhkus!

Helen Adamsoni lugemissoovitused
Helen Adamsoni lugemissoovitused Foto: Apollo

Colleen Hoover «Ei iial enam»

Kergesti loetav romaan, mis annab väga hästi edasi koduvägivalla dünaamikat. Aitab mõista ohvrit, kuidas saab juhtuda nõnda, et piir aina nihkub ning vägivaldsele partnerile andestatakse tema teod. Samuti vaade läbi lapse silmade, kes on perevägivalla tunnistajaks olnud.

Harriet Lerner «Kuidas muuta lähisuhete mustreid»

Üks parim raamat, millest alustada, kui inimene tunneb oma lähisuhetes rahulolematust. Olgu see partneri või päritoluperega. Annab arusaadavas keeles suurepärase ülevaate pereteraapia põhitõdedest, samuti tööriistad muutuste loomiseks.

Anders Hansen «Depressiivne aju»

Üks lihtsamini loetav raamat aju teemal, aitab mõista ärevuse ja depressiooni füsioloogilisi ja evolutsioonilisi põhjuseid. Ja teadlikkus iseendaga toimuvast annab võimaluse psüühikal rahuneda, ärevus alaneb ja on lihtsam muutusi ellu viia.

Kathleen Smith «Ärevuse nähtamatud ahelad»

Tõeliselt silmiavav raamat ärevuse algpõhjustest. See käsitleb paljusid olulisi eluvaldkondi, alustades vanematest kuni sõpradeni ja annab ka erinevaid tööriistu, kuidas muuta seda, millega rahul ei olda.

Lindsay Gibson «Emotsionaalselt ebaküpsete vanemate pärand»

Äärmiselt vajalik lugemine neile, kes tunnevad, et nende elu on mõjutanud suhted vanematega ehk tegelikult kõigile meie hulgast. Pakub kasulikku infot, et mõista oma vanemate rolli ja õppida neid aktsepteerima.

Lugemissoovituste nimekiri:

  1. Colleen Hoover «Ei iial enam»
  2. Harriet Lerner «Kuidas muuta lähisuhete mustreid»
  3. Anders Hansen «Depressiivne aju»
  4. Kathleen Smith «Ärevuse nähtamatud ahelad»
  5. Lindsay C. Gibson «Emotsionaalselt ebaküpsete vanemate pärand»
  6. Will Smith ja Mark Manson «Will»
  7. Jojo Moyes «Tähtede jagaja»
  8. Chris Whitaker «Me algame lõpust»
  9. Stanely Rosenberg «Uitnärvi ravijõu rakendamine»
  10. Jonice Webb, PhD, Christine Musello «Üksindusse jäetud»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles