Tunnistades sisemaailma pimedamaid nurki, saad need enda kasuks tööle panna

Raamatuportaal
Copy
Maria Baydar.
Maria Baydar. Foto: Karen Härms

«Varjukülg on osa psüühikast ja inimese olemusest, mida ta tajub negatiivse, raske, ebameeldivana, kahjustava ja/või hävitavana,» kirjeldab coach Maria Baydar raamatus «Enesekasutusjuhend» varjukülje olemust. Ta lisab, et igal elus- ning eluta olendil on varjukülg, negatiivne potentsiaal – tumeda stsenaariumi võimalusealge. «Kõige huvitavam on see, et inimene annab ise hinnangu kogemusele või olukorrale, kas see on varju- või valguseaspekt,» räägib Baydar.

Varjukülg on meis kõigis olemas

Coach’i sõnul on inimese varjuolemus osa, mida oleme õppinud eitama ja ignoreerima. «See on liiga ebameeldiv, valus, väljakannatamatu, piinlik ja häbiväärne. Inimese varjus peituvad kõik allasurutud emotsioonid, ihad, tabud, häbitunded, viha, kadedus, raev, fetišid, paanilised vajadused, hirmud ning muud ebameeldivad ja rasked emotsioonid, millega on keeruline toime tulla nii iseendal kui ka ümbritsevatel inimestel,» selgitab naine, miks on meile õpetatud varjuga lõputut võitlust pidama ja seda alla suruma.

Varjukülg on meis kõigis olemas - saladused, häbiväärsed mälestused, agressiivsed reaktsioonid, valusad läbielamised, ihad, sõltuvused, fantaasiad ja isiksuseomadused. «Me peame neid saatanlikeks, koledateks ja mitteaktsepteeritavateks. See ongi inimese varjumina, mida sageli kujutatakse kunstis koletise, saatana või metsiku loomana,» räägib Baydar.

Ta täpsustab, et igapäevase sotsiaalse maski taga kanname me kõik peidetud varju - impulsiivset, haavatud, kurba või isoleeritud osa iseendast, mida järjepidevalt püüame alla suruda ja ignoreerida. «Just selle tumeda, kardetud osaga silmitsi seismine võib olla oluline võti tervenemiseks ja tõeliselt elusa, õnneliku ja autentse elu kogemiseks,» tõdeb coach.

Milline on minu varjukülg?

Varjuolemus ilmutab end Baydari sõnul kõige sagedamini olukordades, kus miski meid väga tugevalt ärrituma või muul viisil negatiivselt reageerima paneb. Märke oma varju kohta võib leida ka unenägudest, suhetest teiste inimestega, olukordadest, mida väldime ja tegevustest, mida edasi lükkame. Vari peitub ka vabandustes, mida toome. Vajadustes, millest ei suuda loobuda. Hinnangutes ja kriitikas nii enda kui teiste suunas.

«Suurim viga on oma varju ignoreerida ja alla suruda, sest siis omandab vari agressiivse ja jõulise loomu, mida on raske ohjata. Vari hakkab end ilmutama nendes kohtades, kus me selleks kõige vähem valmis oleme,» hoiatab Baydar. Ta lisab, et varju ei tohiks ignoreerida, kuna selles peitub väga suur potentsiaal, arenguvõimalus, oma tugevuste ja annete avastamise võimalus, millest meil ilma varjukogemusteta aimugi pole. «Ainult oma varju uurides ja seda aktsepteerides saab nähtavaks tulla inimese tõeline vägi. Inimesel pole aimugi oma väest, enne kui ta peab seda kasutama. Varjukogemus, varjumina aktiveerumine aga just selle võimaluse pakubki,» selgitab coach.

Nõuanded varju potentsiaali kasutamiseks

Varjutöö on iga inimese elu tähtsaim töö, et taastada enda ja ühiskonna terviklikkus ja õnnelikkus. «Kui sa tunnistad enda sisemaailma pimedamaid nurki, siis saad need hoopis enda kasuks tööle panna ja leida oma elu ülesanne. Varjutöö töötab põhimõttel, et sa võtad oma varju 100% omaks, selle asemel, et seda vältida ja alla suruda,» selgitab naine.

Varjutöö aitab:

  • Ennast armastada sellisena nagu me oleme

  • Ennast aktsepteerida

  • Luua harmoonilisemaid suhteid

  • Parandada vaimset heaolu

  • Lahendada tekkinud konflikte

  • Avastada oma eluülesanne ja peidetud anded

  • Muutuda hinnanguvabamaks välismaailma suhtes

  • Olla rahulolevam ja tasakaalukam

  • Tervendada läbielamistest tekkinud hingehaavad

Varju potentsiaali avastamine on treeningut nõudev töö, sest selleks on mitmeid peidetud võimalusi. See, mis meid kõige rohkem ärritab, näitab meile meie potentsiaali.

«Iga olukord on erinev - potentsiaali leidmiseks tuleb sageli vaadata mitmest erinevast nurgast, enne kui taipamine kohale jõuab. Kõige parem on varju potentsiaali mõista läbi näidete,» juhendab coach.

  • Kui sind ärritavad aeglased inimesed, kes igal pool ringi loivavad ja ette jäävad, on sinu varjus potentsiaal sügavaks mõõtmatuks rahuks ja aktsepteerimiseks.

  • Kui sind ärritavad inimesed kes end peale suruvad, on domineerivad ja jõulised, tahavad, et kõik oleks nii nagu nemad ütlevad. Siis on sinu varjus potentsiaal kehtestada oma piire, väljendada oma tõde ja vajadusi, seista enda eest tasakaalukalt.

  • Kui sind ärritavad inimesed, kes ei võta oma töö ja tegemiste eest vastutust, jätavad kõik teiste teha, siis on sinu varjus peidus mõni aspekt või olukord, milles oled iseenda sees vastutuse unarusse jätnud. Küsi endalt: millised on need vastutusalad, mida sa iseenda ees või oma elus väldid?

Lõpetuseks ütleb Baydar, et kui me mõistame, mis on meie potentsiaal, siis koos päris mõistmisega see realiseerub ja käivitub ise. «Ei pea mõtlema, kuidas oma potentsiaali kasutada. Kui inimeses on varju külg, on temas alati olemas ka valguse külg. Mõlemaid teadvustades saab inimene ise otsustada, millist jõudu ta oma elus kasutab. Kui puudub teadlikkus, saab toimuda ainult automaatne, harjumuslik reaktsioon, milleks sageli ongi varjureaktsioon,» selgitab naine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles