5 lasteraamatut lustliku tuju loomiseks

Foto: Shutterstock

Aegajalt juhtub ikka, et meeleolu pole kõige paremate killast. Olgu siis põhjuseks loodetust teistsugune ilm, eriarvamused sõbraga või külmkapist ootamatult lõppenud jäätisevaru. Et oma rõõmus meel kiiremini taastada, võib kätte võtta mõne lustliku raamatu, mille vahvad tegelased, imepärased seiklused või humoorikas vestmisviis sulle jälle naeratuse näole toovad. Küllap saavad peale seda lahenduse ka nii ilmaküsimused, sõbramured kui jäätiseprobleemid.

Margus Haav, «Hundiema ühepajatoidu saladus»
Margus Haav, «Hundiema ühepajatoidu saladus» Foto: Raamat

«Hundiema ühepajatoidu saladus»

Margus Haav

Illustreerinud Tuulike Kivestu-Rotella

Kirjastus Koolibri

2023

Ühes kauges-kauges metsas toimub palju põnevat. Hundid lahendavad jäneseema lopsakate porgandite saladust. Ettevõtlik tigu Sullivan soovib ehitada pilvelõhkujat. Oravavanemad püüavad oma ekstreemsportlastest poisse metsarahvale meelpärasemaks kasvatada. Linnaloomadelegi, olgu nendeks siis nutikas päevakoer, unepuuduses vaevlevad akvaariumikalad või kabemängu armastav kass Tiiu, on elul oma väljakutsed varuks. Samas aga, kui väga vaja, võivad loomad inimestele kaamerasilma ees ka lolli mängida ja rulasõidu asemel mudas püherdada või enne balletitundi pisut niisama mökitada ja kepsutada.

***

Kairi Look, «Kiludisko».
Kairi Look, «Kiludisko». Foto: Repro

«Kiludisko»

Kairi Look 

Illustreerinud Ulla Saar

Kirjastus Puänt

2023

Küllap oled sinagi mõelnud, kuidas kutsuda orav ja hüljes oma sünnipäevale või mil moel meelitada kevad kohale kümme korda kiiremini kui tavaliselt. Võibolla juurdled ikka veel, kes need kommitõrjujad on ja millised on nende parimad töövõtted. Ehk oled isegi pead murdnud, miks vanaisa poeskäik võtab aega kauem kui kellelgi teisel ning millal on oodata järgmist kiludiskot? Kõigile neile ammuilma inimkonda vaevanud küsimustele leiad vastused Kairi Loogi raamatust. Ainult sellest, kuidas saab moos kommi sisse, Look ei kirjuta. Küllap saab sellele küsimusele vastuse mõnest tema järgmisest raamatust.

***

Andry Ervald, «Ole sa, kes sa oled. Ettelugemise lood».
Andry Ervald, «Ole sa, kes sa oled. Ettelugemise lood». Foto: Raamat

«Ole sa, kes sa oled. Ettelugemise lood»

Andry Ervald 

Illustreerinud Kristel Maamägi

Kirjastus Kirimiri

2023

Jutuvestja Andry Ervald on oma lugude peategelasteks valinud erilised loomad. Kohtume näiteks ämblikuga, kes võrgust kärbse päästab ja talle tammekoorega kohvi pakub, ning kanaga, kelle unistuseks on suusahüppajaks saada, kilpkonnadega, kes erilist päeva restoranis tähistavad, ja prussakatega, kes soovivad inimestega ühist keelt leida. Olgu sa aga kui eriline tahes, elu pakub väljakutseid ikkagi. Parim, mis sa siis teha saad, on iseendaks jääda.

Need, kellele Ervaldi lood meeldima hakkasid, leiavad lisa kogumikust «Unenäorong» (Petrone Print, 2014).

***

Lauris Gundars, «Tere, Vaal!»
Lauris Gundars, «Tere, Vaal!» Foto: Raamat

«Tere, Vaal!»

Lauris Gundars

Illustreerinud Anete Melece

Tõlkinud Contra

Kirjastus Tänapäev

2023

Vaal on Putuka vanaisa ja Putukas on Vaala tütretütar. Päeval, kui ema ja isa on tööl, jõuavad Vaal ja Putukas teha kõike, mida soovivad – käia pargis mänguväljakul ja poes, teha lõunasööki ja lugeda raamatuid. Ja soovivad nad enamasti ikka ühesuguseid asju, mis sellest, et Putukas on alles noor, aga Vaal paistab väljastpoolt auväärses eas olevat. Ainult Putukas teab, et seestpoolt on Vaal vaid natuke temast täiskasvanum. See on muidugi saladus ja seda ei reeda Putukas kellelegi. Nii nagu Vaal ei reeda tema saladusi.

***

Juhan Voolaid, «Kommikoletis».
Juhan Voolaid, «Kommikoletis». Foto: Raamat

«Kommikoletis»

Juhan Voolaid

Illustreerinud Marja-Liisa Plats

Kirjastus Kuuloom

2022

Oskad sa arvata, mida otsustavad ette võtta terveks päevaks hoidikutesse omanikke ootama pandud jalgrattad, kui neil igav hakkab? Või mis juhtub rääkiva tennisepalliga, kellele meeldib öelda nii mõndagi peale «plõnni!» ja «patsu!»? Aimad sa, kuidas ühel kärbsel õnnestub terve linnatäis autojuhte jalutama meelitada? Kui juba tead, pole sul mingit põhjust «Kommikoletise» jutte lugeda. Või kui, siis ainult selleks, et oma teadmisi kirjaniku omadega võrrelda.

Tagasi üles