Ilmus Haljand Udami mõtteid koondav teos «Traditsiooni jõud»

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Rakverest pärit suurmees Haljand Udam.
Rakverest pärit suurmees Haljand Udam. Foto: Liis Treimann

Aastaid kestnud töö tulemusena ilmus Eesti mõtteloo ühe suurmehe, õpetlase ja orientalisti, tõlkija ja õppejõu Haljand Udami (1936–2005) mõtteid koondav teos «Traditsiooni jõud. Mõtteid ja vaateid». Raamat on pühendatud Haljand Udami ja Ülle Udami elutöö mälestuseks.

Lähis-Ida kõrgkultuuride tekstide väljapaistva tõlkija ja vahendaja Haljand Udami tekstid ja mõtted koondas raamatuks kultuuriloolane Ivar Tröner ja toimetas Sirje Endre. Raamatu andis välja kirjastus SE&JS.

Haljand Udami raamatu kaanepilt
Haljand Udami raamatu kaanepilt Foto: Kujundus Andres Tali

Värske koguteos sisaldab mõtteid, mälestusi ja märkmeid ning väheseid tänaseni säilinud Haljand Udami peetud kõnesid. Lisaks on siin olulisi meenutusi Eesti ajaloo kohta – kogumik sisaldab unikaalseid fotosid ja dokumente.

Teos koosneb seitsmest peatükist: Ühiskond ja totalitarism; Kirik ja religioon; Jõulud; Inimene ja maailma erinevad palged; India kirjandus; Araabia ja islami kultuuri ehitus ja teisenemine ajas; Sufism. Neil teemadel vestles Haljand Udam tihti oma sõpradega.

Raamatust leiame Haljand Udami hinnanguid iseseisvuse taastanud Eesti Vabariigi mälupoliitika kohta. Need on tabavalt täpsed ja paraku kehtivad paljuski ka tänases päevas. Kas ja kuipalju oli Udami arvamistes tõtt, selle üle otsustab iga lugeja juba ise.

Väärtteose kauni kujunduse autor on Andres Tali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles