Lastekirjanduse Keskuses saab näha poola illustraatori Joanna Concejo isikunäitust

Raamatuportaal
Copy
Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus

Alates teisipäevast, 8. augustist kuni septembri lõpuni on Eesti Lastekirjanduse Keskuses avatud poola illustraatori ja kunstniku Joanna Concejo isikunäitus.

«Joanna Concejo on üks tunnustatuimaid ja hinnatumaid illustraatoreid tänapäeva maailmas. Tema isikupärane ja tundlik käekiri, detailirikkus ja täpsus, oskus läheneda köitvalt ka igapäevastele teemadele, tema ootamatud leiud ja «kastist välja» mõtlemine võluvad ja äratavad imetlust. Paljud kunstnikud püüavad teda jäljendada, aga seda tundlikkust on raske saavutada, mille leiame Joanna piltidest. On suur rõõm, et saame siin näidata väikest valikut tema loomingust nii piltide kui raamatute näol,» ütles näituse kuraator ja keskuse kunstiekspert Viive Noor.

Joanna Concejo (s. 1971) on poola juurtega illustraator ja kunstnik, kes lõpetas 1988. aastal Poznańi Kaunite Kunstide Akadeemia. 1994. aastal kolis ta Prantsusmaale, Pariisi eeslinna, kus ta elab ja töötab tänaseni. Illustraatoritöö kõrvalt tegeleb ta ka kujutava kunstiga (skulptuur, keraamika) ning juhendab aegajalt külalisõpetajana kursuseid Itaalia illustratsioonikoolides.

Concejo on illustreerinud üle 20 raamatu, mille eest ta on pälvinud mitmeid mainekaid auhindu nagu Calabria Incantata «Abracalabria» Altomonte (2004), IBBY Poola aasta raamat (2013), Bologna Ragazzi Olga Tokarczuki tekstiga raamatu «Lost Soul» illustratsioonide eest (2018), Musée d’Illustration Jeunesse/Moulinsi Gand Prix raamatu «Sénégal» eest (2021) jne.

Tema illustratsioonid on olnud näitustel üle maailma – Portugalis, Itaalias, Poolas, Taiwanis, Lõuna-Koreas, Prantsusmaal ja mujal, sh kaasaegse kunsti biennaalil Busanis (2002), Bologna lasteraamatumessi illustraatorite näitusel (2004), rahvusvahelisel illustratsioonibiennaalil «Illustrarte» (2005, 2009, 2013) jne.

2015. aastal olid Concejo tööd esimest korda eksponeeritud Eestis, Eesti Lastekirjanduse Keskuses rahvusvahelisel illustratsiooninäitusel «It’s Always Tea-Time», mis hiljem rändas aastaid mööda erinevaid riike. 2020. aastal osales Concejo Tallinna Illustratsioonitriennaalil ja võitis seal diplomi. Nüüd on taaskord võimalus nautida Concejo illustratsioone keskuses üleval oleval näitusel.

Näitust saab saalis ja trepigaleriis vaadata keskuse lahtiolekuaegadel, E-R 10-17, alates 21. augustist E-R 10-18 ja L 11-16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles