Just see mees on olnud Christopher Nolanile kõige suuremaks inspiratsiooniks

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Christopher Nolan.
Christopher Nolan. Foto: Denis Makarenko/Shutterstock

Oppenheimeri filmilooja Christopher Nolan on teinud viimaste aastakümnete meeldejäävamaid põnevikke ja ulmefilme, alates tema läbimurdefilmist «Memento» kuni «Interstellari» ja «Tenetini». 

Ühes intervjuus paluti Nolanil nimetada üks raamat, mille ta võtaks endaga kaasa üksikule saarele. Režissöör ei kaalunud vastust kuigi kaua — raamat/ud, mille Nolan kaasa võtaks, on legendaarse Argentiina kirjaniku Jorge Luis Borgese teosed «Fictions» ja «Selected Non-Fictions».

«Ta on kirjanik, keda ma tohutult imetlen,» jagas Nolan kiidusõnu oma lemmikkirjaniku Borgese kohta ning kirjeldas tema töid kui «labürinti». Tunnustatud filmitegija on kasutanud Borgese labürintistlikust lähenemisest saadud inspiratsiooni ka oma suurejoonelises filmis «Inceptionis». 

Jorge Luis Borges
Jorge Luis Borges Foto: JOEL ROBINE/AFP/Scanpix

Filmitegija väitis, et teda paelub elus pingete uurimine — «meie eksistentsi subjektiivse olemuse ja meie usu objektiivse reaalsuse olemasolu vahel, mis on minu arvates üks inimseisundi kõige fundamentaalsemaid paradokse». Just seepärast paelub Borges Nolanit rohkem kui ükski teine autor. Maagilise realismi meister Borges oli kuulus oma võime poolest ühendada reaalsuse ja fantaasia erinevate narratiivide kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles