Näitleja Lucy Hale nimetab raamatuid, mis aitasid tal alkoholismiga toime tulla

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Xavier Collin/Image Press Agency/ Scanpix

Näitleja Lucy Hale («Valelikud võrgutajad», «Vihkamismäng») avaldas Instagrami postituses raamatud, mis on teda viimastel aastatel enim aidanud. 34-aastane Hale on varem pihtinud, et heitles pikalt toitumishäire ja alkoholismiga. «Paar viimast aastat olen otsinud elult rohkem tähendust ja eesmärki. Need on ühed mu lemmikraamatud (seni), mis on olnud suunavaks valguseks sel teel.»

Nende raamatute hulka kuuluvad

Louise L. Hay, «Tervenda end ise»

Mark Manson, «Kuradile! Suva olemise peen kunst»

Michael A. Singer, «Köidikuist vabanenud hing»

Paulo Coelho, «Alkeemik»

Yuval Noah Harari, «Sapiens»

Don Miguel Ruiz, «Neli kokkulepet»

Hale teatas tänavu sõbrapäeval oma Instagrami postituses, et tähistas aastapikkust kainust. «See on alternatiivne valentinipäeva postitus. See on postitus enesearmastusest ja suurimast asjast, mida ma kunagi teinud olen. 2. jaanuaril 2023 täitus mul kaine aasta,» kirjutas ta. «Kuigi see teekond on olnud enamasti privaatne, tundsin täna õhtul, et tahan anda teada kõigile, kes on hädas, et te pole üksi ja teid armastatakse.»

Hale kirjeldas oma heitlusi täpsemalt veebruaris avaldunud taskuhäälingus «The Diary Of a CEO». «Ma tahan olla võimalikult õnnelik ja õppida enda kohta nii palju kui võimalik, ja mõnikord tähendab see, et selle saavutamiseks peab minema pimedasse kohta,» ütles ta. «Ma pole kunagi avalikult rääkinud... kainusest. Ma on veidi üle aasta kaine olnud,» ütles ta. «Olen kainenemisega tegelenud 20. eluaastast saadik. Olen 33. See võtab aega. See võttis aega. See nõudis kannatlikkust iseenda suhtes.»

Hale ütles, et ta jõi, sest uskus, et on siis enda elusam versioon ja ta soovis endas näriva ebakindluse alkoholiga vaigistada. «Uskusin, et tõeline Lucy tuli välja siis, kui ma jõin,» jätkas ta. «Aga teate mis? Tõeline Lucy tuli küll välja, aga koos temaga tuli ka see raev ja valu, millest olin nii kaua kinni hoidnud; kuid alkohol vaigistas ka mu meele. Mu aju lihtsalt ei lülitu välja ja see on kurnav.»

Ta kirjeldas end kui «näidisjoodikut», kellel olid mäluaugud, nii et ta ei mäletanud, mida ta tegi või ütles. «See on hirmutav,» avaldas ta. Hale ütles, et tal tekkisid probleemid alkoholiga, kuna ta proovis seda 14-aastaselt, lisades, et ta ei olnud kunagi tavaline mõõdukas alkoholitarbija.

«Olin iga kord nõus minema sellesse hullumeelselt pimedasse kohta. Muidugi püüdsin olla mõõdukas jooja, võtta ainult kaks jooki,» rääkis ta. «Kuid mul on alkoholi vastu allergia. Ma ei saa juua. Ma näen seda allergiana. Minu aju ei tööta samamoodi kui sellel inimesel, kes saab lihtsalt klaasi veini juua. Minu aju tahab alati rohkem. See ihkab seda tunnet.»

Hale tundis korduvalt, et ta peab muutuma, kuid sõltuvuse puhul on tema sõnul see, et seda tuleb teha iseenda jaoks. «Proovisin muutuda poiss-sõprade, ema, karjääri pärast – üritasin muutuda ka asjatutel põhjustel,» kirjeldas Hale, kuidas ta üritas end motiveerida joomist maha jätma, kuna näeks siis noorem ja kõhnem välja. «Ükski neist ei töötanud. Ma pidin ja tahtsin kaineks saada.»

Sestap otsustas ta 2. jaanuaril 2022 muudatuse teha. «Kuna ma ütlesin, et olen rohkem väärt. Ma väärin sellest elust rohkemat. Pean proovima teistmoodi. Ja ma pean olema valmis sellele lihtsalt pühenduma.»

Varem võis tal juhtuda, et jõi end purju ja oli seejärel kolm kuud kaine, siis libastus, seejärel püsis nädala kaine jne. Kuid kogu oma 13-aastase teekonna jooksul ei lasknud ta joomisel kunagi oma tööd ja karjääri takistada. «Sellest rääkimine on nii vabastav,» ütles Hale. Ta lisas, et on lõpuks oma elus kohas, kus tunneb, et on rahul, vahendab Today.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles