Need on kuulsate kirjanike lemmikud alkohoolsed joogid (1)

Raamatuportaal
Copy
Ernest Hemingway oma kassiga.
Ernest Hemingway oma kassiga. Foto: TopFoto/SCANPIX

Tundub, et alkohol on aidanud nii mõnegi kuulsa kirjaniku kujutlusvõimet õhutada. Kes teab, võib-olla on väike kokteil ainus, mis seisab sinu ja kirjandushiiuks saamise vahel. Allpool on kirjas viis kuulsat kirjanikku ja nende lemmikkokteil.

1. Scott Fitzgerald – Gin Rickey

Francis Scott Fitzgeraldil olnud kirg kolme asja vastu: kirjutamine, džinn ja tema naine Zelda.

Niisiis, Jay Gatsby polnud ainuke, kes kuumadel suvepäevadel Gin Rickeyt nautis, nii tegi ka «Suure Gatsby» autor. Kuuldavasti tekkis Fitzgeraldi armastus džinni, eriti Gin Rickey vastu, sest ta uskus, et džinni lõhn oli tema hingeõhus tuvastamatu. Kokteil pakkus õhukonditsioneeride-eelsel ajal kosutust ja seda oli lihtne valmistada. Kõik, mida selle kokteili jaoks vaja on täita klaas jääga, lisada sorts džinni, poole laimi mahl ja mullivesi.

2. Ernest Hemingway – Martini

Ernest Hemingway armastas juua ja tema joomisharjumused olid legendaarsed. Tema lemmik olevat olnud kuiv Martini; jook, mida ta mainis ka mitmes oma romaanis.

3. Truman Capote – Kruvikeeraja ehk viin apelsinimahlaga

Capote ei öelnud kunagi ära heast peost ega joogist. Kruvikeerajale oli ta terve elu truu, nimetades seda soojalt enda oranžiks joogiks. Selle lihtsa kokteili saladus oli, et Capote kasutas ainult vene või poola viina ja värskelt pressitud apelsinimahla.

4. William Faulkner – Mint Julep

William Faulkner oli viski fänn, mida talle meeldis manustada Mint Julepi kokteili kujul. Selleks on vaja kokku segada viski, piparmünt, suhkur ja vesi. Faulkneri retseptis peitub saladus: suhkur tuleb enne viskisse lisamist väikeses koguses vees lahustada. Kui suhkur on sulanud, valatakse selle peale viski. Retsepti viimane samm on lisada sidrunit.

6. Ian Fleming – Vesper Martini

Vesper ehk Vesper Martini sai kuulsaks saanud tänu James Bondile. Kokteili lõi ei keegi muu kui James Bondi romaanide autor Ian Fleming. Kui James Bond tellib Vesper Martinit, annab ta baarimehele ranged juhised: «Kolm osa Gordoni džinni, üks osa viina, pool osa Kina Lilletit. Loksuta põhjalikult, kuni see on jääkülm, seejärel lisa lai õhuke viil sidrunikoort.»

Kokteil on magus ja Lillet annab sellele pisut mõrkjat maitset. James Bondi kasutatud prantsuse aromatiseeritud veini Kina Lilletit enam ei toodeta, kuid selle võib asendada Lillet Blanciga, mis on pehmem ja ilma kibeduseta, kirjutab The Scott.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles