6 tõeliselt veidrat fakti maailmakuulsate kirjanike kohta

Raamatuportaal
Copy
Stephen King
Stephen King Foto: Francois Mori/AP/ Scanpix

Sageli me ei süvene raamatuid lugedes autori tausta, kuid alati on põnev teada, kes või mis on inspireerinud suuri kirjanikke nii sügavaid teoseid kirjutama. Kui lähemalt uurima hakata, võib komistada aga mõnegi veidra fakti otsa. Allpool on kirjas mõned ootamatud faktid maailmakuulsate kirjanike kohta!

1. Stephen Kingil on triskaidekafoobia

Kuulsal põnevusromaanide autoril Stephen Kingil on triskaidekafoobia, mis on irratsionaalne hirm number 13 ees. Hirm on nii suur, et ta ei peata lugemist ega kirjutamist 13. leheküljel, vaid laseb edasi, kuni on jõudnud “ohutu” numbrini. Irooniline, arvestades, et tema loomingus on teatavasti mitmeid hirmutavaid aspekte, mis on hulga kangemad kui kole number. «Number 13 ei jäta kunagi oma vana jäist sõrme mööda mu selgroogu üles-alla vedamata,» on ta öelnud. Ta ei peatu kunagi ka lehekülgedel 94, 193 ega 382, kuna nende kolme numbri summad annavad kokku 13.

2. J.R.R. Tolkien oli vembumees

«Kääbiku» ja «Sõrmuste isanda» triloogia legendaarne autor oli halastamatu naljamees. Näiteks ükskord riietus ta anglosaksi sõdalaseks ja ajas kirvega oma naabrit taga. On põhjust arvata, et viimane tema huumorimeelt ei hinnanud.

Samuti olnud J.R.R. Tolkien vastu katoliku missa pidamisele inglise keeles, nii et kui preestrid pidasid jumalateenistust inglise keeles, vastas ta valjuhäälselt ladina keeles.

3. Dan Brown oli poplaulja

«Da Vinci koodi» autor oli varem poplaulja. Näiteks on ta kunagi kirjutanud laulu telefoniseksist.

4. Edgar Allan Poe … kust alustada?

Müsteeriumidekuningas Edgar Allan Poe oli väga… väljapaistev ja kummaline mees. Poe’st sai 1835. aasta augustis ajakirja The Southern Literary Messenger abitoimetaja, kuid ta vallandati juba mõne nädala pärast, sest ta oli tööl purjakil. Ta naasis oma Baltimore'i koju, kus sai 22. septembril 1835 loa abielluda oma nõo Virginiaga. Ta oli sel ajal 26-aastane, tüdruk aga kõigest 13. Samuti ei tea keegi päris täpselt tema surmapõhjust, kuid teooriaid on palju, sealhulgas enesetapp, mõrv, koolera, hüpoglükeemia, marutaud, süüfilis ja gripp.

5. William S. Burroughs lasi oma naise maha

Burroughs tulistas oma naist purjuspäi pähe, kui üritas mingit William Telli stiilis trikki teha (William Tell on legendaarne šveitsi vabadusvõitleja, kes on kuulus selle poolest, et lasi noole läbi õunast, mis asus ta poja peas). Burroughs on seda aga eitanud, väites, et oli näidanud oma püstolit sõpradele, kui see tal käest kukkus ja kogemata lahti läks, tabades naist. Burroughs sattus ka erapsühhiaatrikliinikusse, kui lõikas väiksel sõrmel ülemise jupi maha, et anda see oma ekspeikale.

6. Charles Dickens veetis palju aega surnukuuris

Dickens oli surnukehadest nii huvitatud, et veetis suure osa ajast Pariisi surnukuuris, vahendab Bookstr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles