5 raamatut, mis õpetavad elama tervemana ja rohkem tasakaalus

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rikardia tegevjuht Helen Haava on õppinud palju traumast vabanemise praktikaid ning neist palju nii enda kui ka oma pere jaoks kasu saanud. Ta soovitab raamatuid, mis on teda elu jooksul kõige rohkem inspireerinud ja mis on talle enim meelde jäänud.

«Waking the Tiger: Healing Trauma: The Innate Capacity to Transform Overwhelming Experiences» Peter A. Levine

Raamat pakub uut ja lootusrikast nägemust traumast. See käsitleb inimest kui ainulaadset olendit, keda juhivad instinktid ning omakorda tekitab intrigeeriva küsimuse: miks saavad looduses olevad loomad, kuigi neid ähvardatakse rutiinselt, harva traumeeritud? Mõistes dünaamikat, mis muudab metsloomad traumaatiliste sümptomite suhtes praktiliselt immuunseks, paljastatakse inimeste traumade saladus.

Helen Haava.
Helen Haava. Foto: Jane Vogt

Tiigri äratamine normaliseerib trauma sümptomid ja nendest paranemiseks vajalikud sammud. Inimesi traumeerivad sageli pealtnäha tavalised kogemused. Lugeja viiakse giidiga ringkäigule peentest, kuid võimsatest impulssidest, mis juhivad meie reaktsioone emotsionaalsetele elusündmustele. Selleks rakendatakse mitmeid harjutusi, mis aitavad meil keskenduda kehalistele tunnetele. Nende aistingute kõrgendatud teadvustamise kaudu on võimalik traumasid ravida.

«Lihtsalt hinga» Dan Brulé

Kas sulle meeldiks, kui sa saaks elus kõike juhtida pelgalt oma hingamist kohandades? Käsiraamatus tutvustab tuntud hingamistöö edendaja Dan Brulé erinevaid hingamistehnikaid, mille abil ta on enam kui viiekümnes riigis aidanud inimestel ärevust maandada, edukam ja tervem olla.

Raamatus «Lihtsalt hinga» kirjeldab Brulé lihtsaid, ent uudseid teadmisi, mida tippsportlased, võitluskunstide meistrid, eriväelased, päästetöötajad ja vaimsed joogid alati teadnud on – hingamist reguleerides on võimalik muuta oma emotsionaalset ja füsioloogilist seisundit. Kui sa tahad vaigistada oma meelt ja sundmõtetest vabaneda või tipptulemusi saavutada, siis see kõik on sinust vaid hingetõmbe kaugusel.

Hingamistööst saab abi väga paljude asjade puhul, näiteks nagu terav või krooniline valu, unetus, kaaluprobleemid, keskendumishäired, ärevus, depressioon, trauma ja lein, jne. Käesolev raamat aitab sul teadliku hingamise abil turgutada oma keha, meelt ja vaimu nii kriitilistel hetkedel kui igapäevaste asjatoimetuste juures.

«Kui keha ütleb ei» Gabor Maté

Meditsiinidoktor ja tunnustatud autor Gabor Maté tõstatab oma kogu maailmas laialdaselt kõneainet tekitanud raamatus «Kui keha ütleb ei» ühe väga olulise küsimuse ja vastab sellele veenvalt: psühholoogiline stress mõjutab meie keha ja tervist väga otseselt ning on sageli üheks otsustavaks põhjuseks mitmete krooniliste haiguste tekkel, nagu näiteks rinna- ja eesnäärmevähk, sclerosis multiplex, Alzheimer ja paljud teised.

See raamat on silmapaistev panus uuringutesse, mis tegelevad psühholoogilise seosega emotsioonide ning keha juhtivate närvi-, immuun- ja hormoonsüsteemide vahel. Viimastele teaduslikele uuringutele ja päris inimeste räägitud lugudele toetudes annab autor meile ülevaatliku, põhjalikult lahti seletatud ja arusaadava pildi, kuidas kaitsta end stressi ja negatiivsete emotsioonide kahjuliku mõju eest ning kuidas juba välja kujunenud füüsiliste vaevute puhul on neid ehk võimalik tagasi pöörata.

«The Myth of Normal: Trauma, Illness, and Healing in a Toxic Culture»​ Gabor Maté

Lääneriigid investeerivad tervishoidu miljardeid, kuid vaimuhaigused ja kroonilised haigused on näiliselt pidurdamatus tõusuteel. Peaaegu 70% ameeriklastest kasutavad praegusel hetkel retseptiravimeid.

Mate on nelja aastakümne kliinilise kogemuse kõrvalt näinud, kuidas tervishoiusüsteem jätab tähelepanuta selle osa, mida trauma meie kehale ja vaimule teeb. Meditsiin ei suuda sageli ravida inimest terviklikult, jättes tähelepanuta, kuidas tänapäeva kultuur meie kehale stressi tekitab, immuunsüsteemi koormab ja vajaliku tasakaalu õõnestab.

Koos oma poja Danieliga kirjutatud elujaatav raamat on täis lugusid inimestest, kes on haiguste haardes või võidukalt paranemas. Raamatu kaudu jagatavad kogemused tõestavad, et tõeline ja täielik tervis on võimalik saavutada – kui me oleme valmis üksteisega ja enda autentse minaga taas ühenduma.

«Hingamine»​ James Nestor

Vahet pole, mida me sööme, kui palju trenni teeme, kui head on meie geenid, kui kõhnad, noored või targad me oleme – sellest kõigest pole mingit kasu, juhul kui me õigesti ei hinga. Hingamine on meie tervise alustala, millega tegeleme 25 000 korda päevas. Ometigi on inimesed õigesti hingamise kunsti ära unustanud ja sellel on olnud rängad tagajärjed.

Värsked teadusuuringud näitavad, et sisse- ja väljahingamist vähekenegi muutes võime parandada oma siseelundite seisukorda, sportlikku sooritusvõimet ning teha lõpu norskamisele, allergiatele, astmale ja isegi autoimmuunhaigustele. See ei tohiks olla võimalik, aga ometi on.

Raamatus «Hingamine» lähtub ajakirjanik James Nestor tuhandete aastate vanustest tarkustest ning pulmonoloogia, psühholoogia, biokeemia ja füsioloogia uutest avastustest. Seda tehes pöörab ta levinud arusaama hingamisest pea peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles