LEGO toob turule toote, mis aitab nägemispuudega lastel lugemist õppida

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Laps pimedakirja lugemas
Laps pimedakirja lugemas Foto: Shutterstock

Mängukonstruktorite hiid LEGO toob septembris turule punktkirjaga klotside komplekti, mis aitab nägemispuudega lastel lugemist ja kirjutamist õppida. 

Punktkiri on rahvusvaheline sõrmedega loetav kiri, milles tähed ja kirjavahemärgid koosnevad reljeefsetest punktikombinatsioonidest. Punktkiri ei ole keel, vaid keele lugemise ja kirjutamise viis.

Eesti Pimedate Liidu sõnul on punktkiri ehk Braille kiri vaegnägijate jaoks justkui teine kirjaoskus. Eestis võib punktkirja kohata ravimipakenditel, liftinuppude juures, mitmes hoones, muuseumide ekspositsioonide selgitustes ja pimedate inimeste abivahenditel.

Nägemispuudega lastele võiksid LEGO klotsid olla headeks abimeesteks punktkirja õppimisel. Mänguasjafirma tõi punktkirjaklotsid turule 2020. aastal osana õppekomplektidest, mida LEGO Foundation jagas tasuta. Neid õppekomplekte saadeti nägemispuudega laste haridusele spetsialiseerunud organisatsioonidele. Tänu laste ja vanemate julgustavale tagasisidele, mis näitas klotside positiivset mõju punktkirja õppimisele, tõi LEGO selle lõpuks turule.

Uus toode LEGO® Braille Bricks – Play with Braille on suunatud 6-aastastele ja vanematele lastele, kes on vaegnägijad ja soovivad punktkirja õppida. Loomulikult sobib see ka nägijatele, kes soovivad Braille'i kirja oskust omandada. 

Braille Bricks sisaldab 287 klotsi viies värvitoonis: valge, kollane, roheline, punane ja sinine ning need ühilduvad täielikult teiste LEGO toodetega.

Braille Bricks on saadaval inglise ja prantsuse keeles alates 1. septembrist 2023. Ettetellimine algab 24. augustist ja järgmisel aastal lisanduvad järgmised keeled.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles