Kas seda raamatut tasub lugeda? Otsust aitab langetada ootamatu abiline

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Millisest raamatust alustada?
Millisest raamatust alustada? Foto: Shutterstock

Kas raamatute soovinimekiri või lausa virn öökapil üha kasvab, kuid vaba aega juurde ei teki? Kuidas teha valikut, milline raamat reisile kaasa pakkida? Ootamatu abikäe võib ulatada tehisintellekt. 

Järgnev «nipp» ei ole loomulikult ainuõige viis, mille baasil otsuseid langetada, kuid võib olla põnev avastusretk ja väga asjakohane abimees. Lugemisele kulunud aeg on investeering ja kvaliteet kaalub kvantiteedi mäekõrguselt üle. 

Eluhäkk, mis aitab säästa aega ja annab samas ka teadmisi kõlab ju hästi. Siinkohal tulebki mängu tehisintellekt. Chat GPT suudab raamatud vaid mõne sõnaga kokku võtta, pakkudes kiiret ja lihtsat viisi põhimõistete ja liinidega tutvumiseks enne, kui pärisraamatu kätte võtad. Kui tehisintellekti jagatud info sulle meeldib, ongi aeg teos kätte võtta ja nautima asuda.

Kui kokkuvõte sümpaatsena ei tundu, tunne rahulolu ja headmeelt, et aega säästsid. Kunagi, kui aega rohkem ja konkureerivaid lugemisahvatlusi vähem, võib esialgu kõrvale jäänud lugemisvara juba ise üle vaadata. Ühtlasi annab Chat GPT vahel põnevaid patuseid arutluskohti, et mõni raamat olekski võinud hoopis essee olla.

Püstita tehisintellektile küsimus, kus soovid teose kokkuvõtet. Lisa sinna sobiv sõnade arv, teose autor ja pealkiri ning vaata, mis hinnangut kuvatakse. 

Josh Elmore'i sõnul seisneb aja säästmine selle kasutamises jaoks kõige olulisemal viisil; see on meie kõige väärtuslikum ressurss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles