Lihtne ja võimas meetod, mis aitab elus tasakaalu leida

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Maria Baydar kirjutab raamatus «Enesekasutusjuhend», et meie kõigi sees on naiselik, mehelik ja lapselik aspekt. Iga mees kannab endas meesenergiat ja naisenergiat. Samuti iga naine, tüdruk ja poiss. Ta selgitab, kuidas neid teadvustada ning tervendada, et saavutada elus tasakaal.

Igas inimeses on mees-, nais- ja lapsenergia

Sisemine mees ja naine kujunevad inimeses lapsepõlves nähtud soorollide põhjal – oma vanemate või ümbritsevate inimeste kaudu. Tekivad alateadlikud seosed, mis kujundavad minapildi. Samast soost vanemlikud eeskujud annavad lapsele enesetaju, enesehinnangu kogu eluks.

Vastassoost eeskujud kujundavad suhtumise välismaailma, teistesse inimestesse ja partneritesse. Isa ülesanne on anda lapsele julgus ja enesekindlus välismaailmaga suhestumiseks ja seal toimetulemiseks. Ema ülesanne on anda oskus oma emotsioonide ja sisemaailma juhtimiseks.

Maria lisab, et igas inimeses on veel ka sisemise lapse energia. See on tema lapselik aspekt, kõige puhtam ja ehedam olemus. Sisemine laps aitab meil kontakti saada oma tõelise potentsiaali, eluülesande, elamise kire ja elurõõmuga. Kerguse, mängulisuse ja minnalaskmisega. Need on väga tähtsad omadused, mis on paljudes täiskasvanutes kadunud ja sügavale endasse peidetud.

Sisemises lapses peitub enamik haavu, mis on üle kandunud sisemisele täiskasvanule ning seejärel kinnitust saanud täisealisena uutes olukordades.

Sisemise perekonnaga saame kõige efektiivsemalt tööd teha läbi oma kujutlusvõime

Aju ja psüühika on ülesehitatud mälupiltidele ning keerukatele seostele, abstraktsetele visuaalidele.

Tavamõistus sellele ei allu, seetõttu palub Maria harjutusi usaldada. «Need aitavad sul teha enda psüühikaga, aga ka kehatasandiga sügavat tööd, et tervendada hingehaavu ja läbielamistest tekkinud kahjustusi, takistavaid alateadlikke mustreid,» ütleb ta.

Maria jagab võimsat eneseteraapiapraktikat, millega tervendada peaaegu iga haava ja läbielamist ja valukohta.

Ta nimetab seda peegliharjutuseks- eneseteraapiaks peegli ees. Ta selgitab, et mis praktikat või sisetööd sa ka ei teeks, pead jõudma alati iseendasse tagasi ja võtma end vastu sellisena nagu sa oled, vaatama endale otsa ja olema enda vastu aus. Peegli ees seda just teha saadki.

Sisemise perekonnaga tutvumine ja tervenduse valgus

  • Pane silmad kinni.

  • Tunneta, taju, tea või kujutle enda sees sisemist meest, naist ja last. Ükshaaval.

  • Esimesel õhtul kutsu enda ette sisemine mees. Vaata või taju, milline ta välja näeb, mis tal seljas on, kui vana ta on. Mida ta tunneb, millises seisundis ta praegu sinu elus on? Mis on talle kõige rohkem haiget teinud? On tal sulle sõnumeid või palveid? Kuidas saaksid igapäevaselt oma meesenergia eest paremini hoolitseda? Millist rolli ta tahab sinu elus mängida? Milles kaasa rääkida? Milline tegevus aitaks tal terveneda ja tunda end väekamalt?

Samal õhtul ning järgmisel päeval pühenda end täielikult nendele tegevustele ja toimingutele, mida tahaks teha sinu sisemine mees. Tegevusse minek on väga tähtis, sest see aitab üle kirjutada sinu kehasse, alateadvusesse ja ajju programmeeritud varjatud mustrid.

Maria rõhutab, et lihtsalt oma peas tööd tehes ei ole tulemus kaugeltki sama. Julgelt võta ette kõik need tegevused, mis väestaksid ja tervendaksid sinu meesenergiat.

Järgmise päeva õhtul kutsu enda ette peegliharjutusel sisemine naine ja korda protseduuri sellel õhtul ning järgmisel päeval. Ole loominguline, kasuta lisaelemente, kehaasendit, muuda hääletooni, süüta küünlad ja tee kõike muud, mis julgustaks sinu sisemist naisenergiat välja tulema.

Kolmandana kutsu vestlusesse oma sisemine laps. Samuti kasuta loomingulisust ja abivahendeid. Vaata lapse põlvepilte, kutsu end hüüdnime pidi, mida lapsena kandsid, pane oma lapsepõlve lemmiklaul peale jne.

Seejärel jätka küsimuste küsimisega ning ära unusta ka tegevusse minna samal õhtul ja järgmisel päeval.

Sisemise lapsega töö võib olla aeganõudvam ja pikem, kuna meie kõigi sees on erinevas vanuses haavatud sisemisi lapsi. Pühenda end sellesse julgelt mitmeks õhtuks, et toetada endas 5–8-aastast tüdrukut/poissi ja ka puberteediealist noort. Kui tunned, et teatud vanuses on eriti tugevad läbielamised, peatu konkreetsel vanusel ja paku sellele osale endast sellist tuge, selgitust, turvatunnet, mida sa oleksid sellel hetkel vajanud. Nii muutud sa iseendale lapsevanemaks ja pakud endale lähedust ja armastust, millest oled alati puudust tundnud.

Peegli ees rääkimine on väga võimas praktika

Maria lisab, et peegli ees kõva häälega rääkides lahustad oma sisemisi sasipuntraid ja mustreid. Ja mis kõige erilisem – tulevad sellised taipamised, lahendused ja vastused, milleni sa ehk muidu ei jõuaks. See on väga võimas praktika, mis aitab välja tuua su seest sisemised aarded, mis ootavad avastamist.

Ta soovitab seda praktikat teha võimalikult tihti, esialgu isegi mitu korda nädalas, et taastada ühendus iseendaga, mis on juba aastaid ehk olnud puudu. Alguses vajab see harjumist, et kaoks ära ebamugavus. Siis tee praktikat, kui sul on elus mure või väljakutse. Ära helista kõigepealt sõbrannale, vaid lahenda see iseendaga ära!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles