REMONDIPÕNEVIK «Meie saame müüa ainult komplektis! Te peate katkise prill-laua ka võtma!»

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Ilmunud on Tuuli Jõesaare remondipõnevik «Meie vana maja».

Autor Tuuli Jõesaar, kes ehitusest mitte midagi ei tea, võtab käsile pea saja-aastase maja täieliku rekonstrueerimise. Tema ees seisvale ülesandele lisavad pinget rahanappus, riikliku Kredexi toetuse peale surutud pöörane ehitustempo ja ogarad bürokraatianõuded.

Tuuli Jõesaar, «Meie vana maja».
Tuuli Jõesaar, «Meie vana maja». Foto: Raamat

Peategelase tee ristub ennast täis ametnike, igat masti töömeestega ja ühe vana meremehega, kellest saab tema ihuehitaja.

Iroonilise ehitussaaga kõrval ootab lugejat kurb-poeetiline tagasivaade peategelase pere ja maja ajaloole, mis visandab tegelikult sadade Eesti maakohtades lagunevate majade ühise loo.

Raamatu esitlus toimub 29. augustil kell 18 Viru keskuse Rahva Raamatu kaupluses, autoriga vestleb kirjastaja ning vanade majade armastaja Epp Petrone.

Loe raamatust katkendit!

***

SANITAARSEIKLUSED

Decora ehituspoest avastasin vaimustusega erakordselt veidra kujuga, munaja WC-poti. Pott oli seinakinnitusega ja nägi välja üsna nii, nagu hakkaks seinast välja imbuma mõne hiigellinnu muna.

Kummalise kujuga tarbeesemed on mu nõrkus, nii et otsustasin jalamaid, et just seda potti on mul vaja.

Minu rõõmuks selgus ka, et munapott on kõvasti alla hinnatud. See maksis 190 euro asemel 85 eurot ja prill-laud 150 euro asemel 72,50. Müüja selgitas, et see on näidis, nii et kui ma nähtuga rahul olen, võin poti kasvõi kohe kaasa haarata. Mina ei olnud rahul, sest prill-laud oli katki. Müüja mõistis muret, tuhnis natuke laos ja leidis, et väga hea: üks varuiste siiski laos on. Ja hakkas arvet kokku lööma: pott 85, prill-laud 72,50 ja teine prill-laud 150 – kokku 307,50 eurot.

«Vabandust, aga ma seda katkist prill-lauda üldse ei taha,» nurisesin mina.

«Võtke ikka, varuks! Kui teil teine katki läheb, siis te ei leia seda enam kuskilt! Viimane eksemplar,» veenis müüja.

«Nojah, aga see juba on katki. Siis mul oleks kaks katkist prill-lauda. Ma seda esimest, juba praegu katkist ikka üldse ei taha. Ja kas sellel teisel, tervel ei peaks ka mitte soodustus olema?» punnisin ma ikka vastu.

«Meie saame müüa ainult komplektis! Te peate katkise prill-laua ka võtma!» ajas müüja lõua õieli. Siis läks ta tagaruumi uurima, kas tohib tervele prill-lauale allahindluse teha. Naastes teatas ta, et niisugust asja otsustab juhataja, aga too on parasjagu ära. Müüja palus mu telefoninumbri, et juhataja otsusega tagasi helistada. Läksin koju. Müüja helistaski mõne aja pärast ja teatas, et saan terve prill-laua soodushinnaga, kuid pean katkise ikka ka võtma. Seega maksaks ma poti ja kahe prill-laua (ühe katkise ja ühe terve) eest kokku 230 eurot. Ma arvasin, et ma ikka veel seedin seda mõtet.

Järgmisel hommikul olin erakordselt pahuras tujus, nii et kui ehituspoe müüja jälle helistas ja küsis, kas tulen oma kolmesele sanitaarkomplektile järele, urisesin tõredalt, et esmalt küsin ma tarbijakaitsest, kas ma ikka olen kohustatud katkiseid kaupu ostma. Seepeale selgitas müüja kähku, et ei pea. Ja et tulgu ma oma potile (üks tükk) ja prill-lauale (üks tükk) ikkagi ilusti järele.

Ajasin rõõmsalt suled kohevile ja marssisin kaubale järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles