Kultuurifestivalil SÄRIN toob Raplasse neli värsket raamatut ning kirjanduse tulevikumuusika

Raamatuportaal
Copy
Rapla festival SÄRIN, 2021.
Rapla festival SÄRIN, 2021. Foto: Jaak Kadarik

15.-16. septembril saab suve pikendada Raplas Kultuurifestivalil SÄRIN, mille kirjandusprogramm pakub nii ühiskonna üle mõtisklemist kui ka värsket loomingut.

Kirjandusprogrammi juht Greta Roosaare sõnul moodustab selleaastane kirjandusprogramm kontrastse terviku. «See annab külastajale võimaluse tutvuda teravate ja tundlike autoritega, kelle pilk tänasele ühiskonnale on läbinägelik ja omanäoline; kelle sõna elab kaasa ja lahkab seda, kuidas maailm meie ümber muutub ja liigub. On autoreid, kelle tundlikkus väljendub kriitikas, on autoreid, kelle tundlikkus väljendub huumoris, on autoreid, kelle tundlikkus väljendub kõige välise vaatlemises läbi iseenda,» ütles ta.

Esimesel festivalipäeval astub lavale Rapla kohalik laulja ja laulukirjutaja, improviseerija ja poeet Karolin. Karolini looming on sisekaemuslik, südamlik, julge ja õrn, pakkudes võimalust pöörata pilk endasse ja leides sealt lohutust, rõõmu ja meelerahu. 2022. aastal avaldas ta originaalloomingu debüütalbumi «Südamekutse» ning käesoleval aastal EP «Vari». 2023. Aastal ilmub Karolini esikluulekogu. Reedel on lisaks Karolinile võimalus näha ja kuulata Betti Alveri preemiaga pärjatud luuletajat, ajakirjanikku ja kunstnikku Sanna Kartaud, kes puudutab keerulisi ja olulisi teemasid nagu poliitika, kliimakriis ja ühiskondlik ebaõiglus.

SÄRINa-laupäeval astub publiku ette menuraamatu «Jess, lapsed!» autor Merilin Mandel, kes tutvustab oma peagi ilmuvat raamatut «Jess, inimesed!». Merilini (tõenäoliselt naeruteraapilisele) esinemisele järgneb taas Rapla oma looja - matkajuht, loodusfotograaf ja sulesepp Romet Vaino viib oma teoses «Rabatud» lugeja sisekaemuslikele retkedele üksindusse ja rabavaikusesse, tutvustab oma isiklike kohtumiste kaudu rabaasukaid ja valutab südant meie rabaalade tuleviku pärast ning mõtiskleb inimese ja raba omavaheliste suhte üle.

Festivali teine päev jätkub luuletaja Mari-Liis Müüsepaga, kes on suur novellifänn. Äsja ilmus tema neljas raamat ja esimene novellikogu «Jäävad ainult silmad». Autor loodab, et see tekitab lugejas natuke ebamugava ja kõheda tunde, sest ta ise naudib enim just neid tekste, mis tugevaid emotsioone esile kutsuvad. Lisaks on Mari-Liisi südames eriline koht lavaluulel, mida süvendas erakordne võimalus 2022. aasta Euroopa luuleprõmmul Eestit esindada.

SÄRINa kirjandusprogrammile paneb punkti kirjanduseteemaline arutelu - kirjanduse tulevikust räägivad Puändi kirjastaja Elisa-Johanna Liiva modereerimisel Rapla oma kirjandusõpetajad Maarika Lips ja Ülle Mäekivi, eesti keeles kirjutav Norra kirjanik Øvind Rangøy ja eelmise aasta müüduima raamatu «Lembit Ulfsak» autori Eero Epner.

8. korda toimuv kultuurifestival SÄRIN leiab aset 15.-16. septembril Raplas BAASis ja selle alal. Festivali programmist leiab nii muusikat, kirjandust, filmi, teatrit kui ka kujutavat kunsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles