Mati Laos esitleb raamatut Eesti vanatehnikast

BNS
Copy
Pildil on Pärnumaa vanatehnika klubi vanasõidukid.
Pildil on Pärnumaa vanatehnika klubi vanasõidukid. Foto: Urmas Luik

Tabasalus toimub reedel kell 16 Eesti Vanatehnika Klubide Liidu ja Harku valla raamatukogude koostööna Mati Laose raamatu «Eesti vanatehnika lugu 1918–1975» esitlus koos vanasõidukite näituse ning lustisõiduga.

Selleks ajaks on raamatukogu esisele väljakule oodata mitmekümneid enam kui poolesaja või koguni pea saja aasta pikkuse ajalooga vanasõidukeid, nii autosid kui ka mootorrattaid.

Eesti vanatehnika ajaloos, mis on alanud juba eelmise sajandivahetuse aegu, on taas üks oluline pusletükk paika saamas. Nimelt on esitlusküpseks saanud raamat «Eesti vanatehnika lugu 1918 – 1975». Nimetatud raamat on esimene neljaosalisest sarjast.

Teises osas käsitletakse legendaarse klubi UNIC ajastut, mis algas just 1975. aastal, kolmandas raamatus võetakse aga vaatluse alla periood UNICu lõpust 1994 kuni käesoleva ajani. Eestimaa rikkalike vanatehnika kollektsioonide ja eramuuseumide tutvustamiseni jõutakse sarja neljandas osas.

Rikkalikult illustreeritud sarja esimeses raamatus on põhiteemaks 1920ndate ja 1930ndate aastate autostumine Eestimaal, kuid kirjeldatakse ka autovaesel sõjajärgsel ajal kohalikus automaailmas toimunut. Sealhulgas on pikemalt juttu ka vanatehnika huviliste seas legendi staatusse jõudnud Mäksa päevadest.

Lisaks haruldasele vanatehnikale on raamatus juttu ka tublidest meestest-naistest, kes on aastate jooksul meie rariteetset vanasõidukite parki töös hoidnud, unikaalseid sõidukeid taastanud ning edendanud vanatehnika liikumist tervikuna. Sealhulgas arendanud ka kontakte meie lõuna- ja põhjanaabritest vanasõidukiharrastajatega.

Raamatu rikkalik pildimaterjal on pärit vanasõidukihuviliste isiklikest arhiividest, samuti Eesti Antiikautode Galeriist. Raamatu väljaandja on Eesti Vanatehnika Klubide Liit, autor Mati Laos, kujundaja Emma Darvis.

Kuna raamat on piiratud tiraažiga, ei müüda seda raamatupoodides. Erakordselt huvitavat ja põnevat autoraamatut on aga võimalik endale soetada just presentatsioonidel, raamatukogudest ning Eesti Vanatehnika Klubide Liidu kaudu.

Vanatehnikanäitus leiab aset Tabasalu raamatukogu esisel väljakul ja lustisõit aleviku toredatel teedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles