Kirjandustänava festivali fookuses on sel aastal luule

Raamatuportaal
Copy
Kirjandustänava ­festival Kadriorus.
Kirjandustänava ­festival Kadriorus. Foto: Erik Prozes

9. septembril toimub Kadriorus Koidula tänaval seitsmes Kirjandustänava festival, kokku toimub päeva jooksul ligi 70 sündmust – raamatuesitlused, avalikud salvestused, luulelugemised, viktoriinid ja mängud, ekskursioonid, lugemiskoerad, vestlusringid ja palju muud.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on Tallinna Kirjanduskeskuse korraldatavast kirjandustänava festivalist kujunenud üks pealinna olulisemaid kirjandussündmusi. «Kirjandus, nii selle loomine, lugemine kui uurimine kipub olema igapäevaselt üsna individuaalne asi. Kirjandustänava festival ja sellega kaasnev tore melu annavad aga suurepärase võimaluse tähistada just vastupidi üheskoos ja korraga ning nii suurelt, et see täidab terve Kadrioru ja selle tänavad,» sõnas Oja.

VII Kirjandustänava festival saab avalöögi kell 11.30 Juhan Viidingu mälestuspingi avamisega Luigetiigi ääres. Sellele järgneb Viidingu tekstidest inspireeritud lühilavastus «Pink», autor-lavastaja on Urmas Vadi.

Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino sõnas, et sel aastal on festivalil eriliselt esil luule. «Lisaks Viidingule ja Alliksaarele on juubeliaastad ka Hando Runnelil, Lydia Koidulal, Gustav Suitsul, Ellen Niidul, Kersti Merilaasil, Marie Underil. Nende tekstid jõuavad festivalikülastajateni mitmel erineval moel. Näiteks saab luigetiigi ääres ripptoolides kuulata poetesside loodusluulet, mille oleme salvestanud Heidy Purga ning Jaanus Rohumaa esituses,» rääkis Vaino.

Festivali programmis on taas tähelepanu all mitmesugused tähtpäevad: Juhan Viiding 75, Artur Alliksaar 100, Marie Under 140, Kersti Merilaas 110, Ellen Niit 95, Gustav Suits 140, Gert Helbemäe 110, A. H. Tammsaare 145, Hando Runnel 85, Eva Koff 50, Mehis Heinsaar 50, Lydia Koidula 180 ja Koidula tänav 100!

Lisaks tänaval asuvale välinäitusele on Vilde muuseumi esisel alal püsti pandud Mehis Heinsaare hämarala, kus huvilised saavad siseneda Heinsaare loomingust inspireeritud labürinti. Laste jaoks on loodud festivalil hiigelraamat, mille ruumilised tegelased on tuntud Fr. R. Kreutzwaldi ennemuistsetest juttudest. Lisaks vurab Eno Raua juubeliaasta puhul kohale ka Naksitrallide punane auto, mille juures võib kohata nii Muhvi, Kingpoolt kui ka Sammalhabet.

Festivalil saab osaleda vestlusringides, kus tuleb juttu kirjanduse mõjust ühiskonnale, kirjandusõpikute kriisist, kirjandusest ja tehisarust ning tuleviku düstoopiatest ja utoopiatest.

Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare, Vilde ja Mati Undi muuseumides on festivali puhul 1-euro päev.

Terve päeva jooksul ootab huvilisi Tallinna linna raamatukogubuss Katarina Jee. Raamatukogubussi kogust, mille suuruseks on ligikaudu 4000 raamatut, leiavad raamaturõõmu nii suured kui ka väikesed lausa kolmes keeles: eesti, vene ja inglise keeles.

Õhtu lõpetab traditsiooniline luulepiknik, kus kõlab seekord seitsme luuletaja sõna vägi. Ester Kuntu ja Ivo Uukkivi tõlgenduses tulevad esitamisele Hando Runneli, Marie Underi, Artur Alliksaare, Kersti Merilaasi, Juhan Viidingu, Ellen Niidu ja Lydia Koidula luule. Muusikat loob Mick Pedaja. Luigetiigi juures on võimalik õhtu lõppedes näha valgus- ja tantsuetendust «Suur maalritöö», millega tähistatakse Ellen Niidu 95. sünniaastapäeva.

Kogu festivali programmi leiab Tallinna Kirjanduskeskuse kodulehelt.

Festivali korraldab Tallinna Kirjanduskeskus. Festival on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles