LUGEMIST LASTELE 7 vahvat lasteraamatut vanavanematest

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Septembrikuu teisel pühapäeval on saanud toredaks tavaks vanavanemate päeva tähistada. Et vanaema-vanaisa on olulised nii päris pisikestele mudilastele kui ka teismelistele, kogusime siia väikese valiku hiljuti ilmunud raamatuid kõigis vanuses noortele lugejatele. Eriti tore on neid teoseid avastada koos vanavanematega, juhtugu see siis kas ühiselt lugedes või hiljem raamatu üle arutledes.

Benji Davies, «Suur tormivaal».
Benji Davies, «Suur tormivaal». Foto: Raamat

«Suur tormivaal»

Benji Davies

Tõlkinud Dea Oidekivi

Kirjastus Rahva Raamat

2023

Noi elab mere ääres koos isa ja kuue kassiga. Kui saabub sügis, saabub külla vanaema. Tore, et ta tuleb, sest tormid on tulekul ja Noi on mures. Ta mõtleb, kuidas läheb vaalal, kelle ta kord isaga päästis ja merre oma pere juurde aitas. Vanaema näeb, et Noil on mure. Las ma jutustan sulle ühe loo, ütleb ta. Ja ta jutustabki ühest tüdrukust, kes elas ammu-ammu ja kes kohtas vaala, täpselt nagu Noi.

***

Marta Taylor, «Vanaema eri moodi sokid».
Marta Taylor, «Vanaema eri moodi sokid». Foto: Raamat

«Vanaema eri moodi sokid»

Marta Taylor

Tõlkinud Kadri Metsma

Kirjastus Vesta

2023

Minu vanaemal on punased juuksed ja kirevad riided. Ta on alati nii rõõmus ja teotahteline – toob mulle kooki ja viib keeglit mängima. Mu vanaema meeldib mulle väga, ainult üks asi on vanaema juures kummaline – tema sokid on alati eri moodi. Kui vanaema mulle kooli vastu tuleb, naeravad kõik lapsed tema sokkide üle ja mul on nii piinlik, et põsed lähevad punaseks ja tuliseks. Kuidas küll saada vanaema ühesuguseid sokke kandma?

***

Ilmar Tomusk, «Julius, mida sina suvel tegid?».
Ilmar Tomusk, «Julius, mida sina suvel tegid?». Foto: Raamat

«Julius, mida sina suvel tegid?»

Ilmar Tomusk

Illustreerinud Hillar Mets

Kirjastus Tammerraamat

2022

Kuueaastasele Juliusele meeldib pigem kuulamine kui rääkimine. Kui suvi läbi saab, lähevad lapsed taas Männikäbi lasteaeda. Kasvataja Mare küsib kõigilt lastelt, mida nad suvel tegid. Juliusel on nii huvitav kuulata, kuidas Andrei õppis rulluiskudega sõitma, Voldemar korjas mustikaid ja Leelo käis Soomes. Kui kasvataja Juliuse poole pöördub, ei oska poiss esialgu miskit kosta, siis aga tuleb talle meelde, kuidas juunis viisid ema-isa ta vanaema-vanaisa juurde maale. Ühest asjast rääkimine viib aga järgmise pajatuseni, nii et Juliusel läheb hoopis meelest ära, et tegelikult talle rääkimine ei meeldi.

***

Anne-Catherine Vestly, «Kaheksa väikest, kaks suurt ja veoauto. Vanaema ja kaheksa last metsas».
Anne-Catherine Vestly, «Kaheksa väikest, kaks suurt ja veoauto. Vanaema ja kaheksa last metsas». Foto: Raamat

«Kaheksa väikest, kaks suurt ja veoauto. Vanaema ja kaheksa last metsas»

Anne-Catherine Vestly 

Illustreerinud Johan Vestly

Tõlkinud Elvi Lumet

Kirjastus Tänapäev

2023

Kui ühes peres on kaheksa last – Maren Kaksteist, Martin Kümme, Marte Üheksa, Mads Kaheksa, Mona Kuus, Milly Viis, Mina Neli ja väike Morten Pesamuna ning ainult kaks suurt, ei saa nende elu kuidagimoodi igav olla. Eriti veel juhul, kui nad kõik elavad üheainsa toaga korteris keset suurt linna. Veelgi põnevamaks läheb aga siis, kui maalt saabub lapselapsi vaatama vanaema.

Lisaks Eestiski korduvalt välja antud kaheksa lapse seeriale on norra klassik Anne-Catherine Vestly meil tuntud ka raamatuga «Väikevend ja Pulkson» (Karrup 2014).

***

Marius Marcinkevičius, «Supermemmed».
Marius Marcinkevičius, «Supermemmed». Foto: Raamat

«Supermemmed»

Marius Marcinkevičius

Illustreerinud Viktorija Ežiukas

Tõlkinud Tiiu Sandrak

Kirjastus Hea Lugu

2023

Tommi armastab üle kõige oma vanaema ja vanaisa. Vanaema teevad eriliseks muidugi tema pannkoogid koduse vaarikamoosiga. Vanaisaga on aga vahva igasugu seiklusi ette võtta, vahet pole, kas kosmonaudiks hakata või indiaanlasi mängida. Poisile ei meeldi aga sugugi, kui vanaisa koos oma sõpradega kalale läheb ja teda kaasa ei võta. Tommi peab siis vanaema ja talle külla tulnud sõbrannad, keda poiss öökullideks kutsub, välja kannatama. Nad söövad kummalisi vanaaegseid toite nagu kartulisalat majoneesiga, hall tarretis ja heeringas teki all, räägivad haigustest ja alustavad peaaegu iga lauset sõnadega «aga kas mäletad, kuidas me». Nii ei jäägi Tommil muud üle, kui kiiresti magamistuppa varjuda. Öösel ärgates avastab ta, et memmed polegi koju läinud, vaid passivad elutoas arvutite taga.

***

David Walliams, «Gängstamemm».
David Walliams, «Gängstamemm». Foto: Raamat

«Gängstamemm»

David Walliams 

Illustreerinud Tony Ross

Tõlkinud Ehte Puhang

Kirjastus Tänapäev

2023

Igal reede õhtul, kui Beni vanemad tantsusaate salvestusele lähevad, viivad nad poisi vanaema juurde. Benile ei meeldi seal üldse, sest vanaema tundub talle kõige igavama inimesena maailmas. Oma valgete lokkide, kuuldeaparaadi, karvase lõua ja pruunide sukapükstega on ta ju tüüpiline vanainimene, kes kunagi kodust väljas ei käi ja armastab üle kõige sõnamängu mängida. Ühel korral taas vanaema juures olles avastab Ben aga karbi juveelidega. Sellest õhtust saati pole enam miski endine ja Ben mõistab õige pea, et ta vanaema pole üldse igav, vaid tõeline gängsta.

Sarja teine osa «Gängstamemm tegutseb jälle» viib poisi vastu uutele seiklustele, kui eelmiste kuritegudega sarnased pättused hakkavad Londonis taas aset leidma.

***

Kirsten Boie, «Suvi Sommerbys».
Kirsten Boie, «Suvi Sommerbys». Foto: Raamat

«Suvi Sommerbys»

Kirsten Boie

Illustreerinud Verena Körting

Tõlkinud Õie Ristioja

Kirjastus Vesta

2022

12-aastase Martha ema satub välisreisil õnnetusse, mistõttu isa peab lapsed – Marthal on ka kaks venda – vanaema hoolde viima ja ise emale toeks sõitma. Kuna aga peresidemed on katkenud ja lapsed pole kaugel saarel elavat vanaema aastaid näinud, pole nad olukorrast vaimustunud. Pikapeale aga selgub, et elu külmana tunduva vanaema seltsis ilma internetiühenduse ja linlike mugavusteta võib siiski põnev ja elamisväärne olla, kui sellele ainult võimalus anda.

Sarja teises osas «Tagasi Sommerbys» (2023) lähevad lapsed sügisvaheajaks taas vanaema juurde.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles