LUGEMISSOOVITUS Raamat, mis annab ülevaate 100 aastast Eesti pimedate elus

Raamatuportaal
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas oled kunagi mõelnud, millega nägemispuudega inimesed igapäevaselt tegelevad, kuidas elavad ning vaba aega veedavad? Siin on teos, mis aitab sellesse maailma sisse piiluda.

Mullu tähistas Tallinnas tegutsev Põhja-Eesti Pimedate Ühing oma 100. tegutsemisaastat ning avaldas selle puhul ajalooraamatu «Põhja-Eesti Pimedate Ühing 1922–2022».

Raamatu koostamist alustas ühingu juhatus juba 2015. aastal, kui pandi kokku mälestusteraamatu kava, mille põhjal valmisid artiklite käsikirjad. Neid täiendati 2022. aastal.

«Raamat on väga väärtuslik kokkuvõte Põhja-Eesti Pimedate Ühingu (PPÜ) loomisest ja sellele järgnenud sajast aastast ühingu elus. Erinevate peatükkide alla on koondatud teemasid nagu Tallinna pimedate seltsi- ja tööelu, pimedad ja nõrgaltnägijad koolipingis ja tudengiseisuses, Eesti Pimemassööride Ühingust, Pimedate trükiasjandusest ja raamatukogust, aga ka kultuuri- ja spordielust (Estraadiansambel Tungal tegevusest, Tallinna ja Eesti pimedate puhkpilliorkestritest, eesti esimesest pimedate ja vähenägijate teatrist – Terateater, lisaks peatükk PPÜ nimekatest sportlastest),» rääkis raamatu toimetaja Clelia Piirsoo.

Raamatu esikaas.
Raamatu esikaas. Foto: digar.ee

Raamatu pealkiri on kaanel ära trükitud ka punktkirjas (kaane ülaosas vasakul).

Raamat «Põhja-Eesti Pimedate Ühing 1922-2022»

Koostaja: Aldo Kals, Janne Jerva, Jaanika Juhanson, Priit Kasepalu, Robert Lätt, Vello Vart, Toimetaja: Clelia Piirsoo, Kujundaja: Everi Vähi

Eesti Kultuurkapitali toel 200 eksemplaris üllitatud raamatus on kümme artiklit ja kolm lisa. Raamatu sisuline toimetaja oli ajaloodoktor Aldo Kals, kes on pimedate ajalugu aastaid uurinud ja sellest kirjutanud.

Lisaks ajaloo talletamisele on raamat mõeldud ka inimestele, kes soovivad rohkem teada saada vaegnägijate ja pimedate elust ning ajaloost. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles