Sünnipäeva tähistav Kalamaja muuseum esitleb raamatut asumi ajaloost

BNS
Copy
Kalamaja muuseum.
Kalamaja muuseum. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Kalamaja muuseum tähistab pühapäeval teist sünnipäeva ja esitleb sel puhul ilmunud raamatut «Kalamaja kogutud asjad», mis räägib kohalike esemete vahendusel asumi ajaloost.

2018. aasta sügisel algatas Tallinna Linnamuuseum puitasumite lugusid uuriva ja talletava Kalamaja kogukonnamuuseumi loomise. Protsessi kaasati ka eri põlvkondadesse kuuluvaid praegusi ja endisi kohalikke elanikke. Selle tegevuse tulemusel on nüüdseks sündinud Tallinna ajaloo viimast sajandit siinsete elanike esemete kaudu valgustav kogumik.

Raamatu kaante vahele on kokku kogutud vaid väike osa annetatud ja laenatud esemetest ja fotodest, millest igaüks räägib eri nurga alt sellest, kuidas eeslinna kitsastes oludes varem elati. Raamat annab võimaluse võrrelda, mis on asumi eluolus tänaseks muutunud.

Väljaande autor on Kalamaja muuseumi õppedisainer-kuraator Tuuli Silber, fotograaf Meeli Küttim ja kujundaja Rein Seppius. Raamatut saab edaspidi osta muuseumist.

24. septembril on Kalamaja muuseumis kogu päeva jooksul tegemisi ning mänge ja meisterdamisi. Muuseumi köögis pakutakse sünnipäevakooki ja morssi. Sünnipäeva puhul on sissepääs Kalamaja muuseumisse üks euro.

Kell 14.30 toimub muuseumis Kalamaja ja Põhja-Tallinna teemaline viktoriin, millest on oodatud osa võtma 2-5 liikmelised nais-, mees-, võist- ja sõpruskonnad. Peaauhind on oma sündmuse korraldamine kogukonnamuuseumis.

Esimene Kalamaja viktoriin toimus kevadistel Kalamaja päevadel, selle koostas ja korraldas Tarvi Toome Kalamaja segakoorist. Seekord saab oma teadmisi proovile panna Kalamaja muuseumi naiskonna küsimustele vastates.

«Kalamaja muuseum on kogu Eestis unikaalne omataoline, tegeldes eeslinna ajaloo- ja kultuuripärandi kogumisega ja kaasates suurel määral kogukonda, mis linnakeskkonnas pole teadupärast lihtne ülesanne. Oleme väga tänulikud kõigile, kes viisil või teisel on muuseumi loomisse panustanud ja meid usaldanud. Ilmunud raamat on vaid väike läbilõige sellest suurest usaldusest,» ütles linnamuuseumi direktor Heli Nurger.

Muuseumi praegune tegevus on kujunenud koostöös kogukonnaga. Alguseks oli 2018. aasta kevadel korraldatud küsitlus, millest selgus, et kohalikud elanikud sooviksid kuulda Kalamaja lugusid eilsest, tänasest ja homsest ning vajaksid kogukonna kokkusaamispaika. Muuseum avati septembris 2021. Teisel tegevusaastal on sündinud arvukalt näitusi ja üritusi, sealhulgas välinäitusi kogu Kalamajas, aga ka Pelgulinnas. Koostati ka välknäitus Vana-Kalamaja tänaval renoveerimisega välja tulnud arheoloogilistest leidudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles